Geen ‘project videodeurbellen’ vanuit gemeente Maassluis

20-06-2022 Nieuws Redactie

MAASSLUIS – De gemeente Maassluis heeft besloten het ‘project videodeurbellen’ niet voort te zetten. Aan het project hangen volgens het Maassluise college te veel risico’s voor de gemeente als het gaat om privacy.

De gemeente Maassluis was van plan om financiële ondersteuning aan te bieden bij het aanschaffen van een videodeurbel. Daarbij zou een lokale leverancier worden aangewezen om de videodeurbellen in te kopen en te verkopen aan belangstellenden die meedoen aan het project. ,,Op het moment dat de gemeente bepaalt welke deurbel kan worden ‘aangeschaft’, zegt dat ook iets over de (informatie)beveiliging en privacy-instellingen van het product. Dit kan leiden tot een afbreukrisico voor de gemeente”, aldus het Maassluise college.

Risico's

Volgens het college is het risico van videodeurbellen dat de privacy van buren en voorbijgangers geschonden kan worden. ,,Dit heeft onder meer te maken met hoe ver de camera vanaf de videodeurbal kan opnemen, welke type videodeurbel wordt ingesteld en wat de instellingen zijn vanaf welk moment de videodeurbel begint met filmen. De persoon die een videodeurbel heeft moet zich inspannen om, indien de camera deels ook de openbare weg opneemt, dit zoveel mogelijk te beperken.”

Vanwege het afbreukrisico voor de gemeente, zou het daarom belangrijk zijn om duidelijk te maken dat de verantwoordelijkheid bij de inwoners ligt. ,,Vraag is of de bewoners die verantwoordelijkheid kunnen nemen. Niet alle bewoners zijn digitaal onderlegd en er is een realistische kans dat er meer wordt gefilmd dan noodzakelijk is.”

Project afgebroken

Volgens de gemeente kleven er teveel risico’s aan het project videodeurbellen als het gaat om privacy. ,,Daarnaast is de verwachting dat bij een probleem met het gebruik van de videodeurbel niet alleen de leverancier wordt benaderd, maar ook de gemeente. Bovendien vrezen we voor situaties waarbij degene die voor de deur staat niet gefilmd wenst te worden, dit kan leiden tot vervelende situaties. Het maakt dat we afzien van het verder vervolg geven aan het project videodeurbellen.”Gerelateerd