Gemeente Maassluis verbetert opvang van regenwater

07-11-2019 Nieuws Redactie

De kwartelsingel (Foto: gemeente Maassluis)

MAASSLUIS – De gemeente Maassluis werkt aan het verbeteren van de opvang van regenwater. Werkzaamheden aan de boring onder de Mozartlaan zijn bijna afgerond en deze week is begonnen met werkzaamheden bij de Constantijn Huygensstraat. ,,Zo maken wij Maassluis Rainproof,’’ aldus wethouder Fred Voskamp.

Het project bij de moskee aan de Mozartlaan moet zorgen voor meer afvoer naar een waterbergingscapaciteit in de haven van Maassluis. De werkzaamheden aan de Constantijn Huygensstraat moeten tot resultaat hebben dat de woningen in die straat en de ‘korte’ G.A. Brederolaan droog blijven bij zeer hevige regenval. De afvoer van het regenwater wordt daar versterkt door een verbinding te maken met de sloten van Sluispolder-West. Deze werkzaamheden duren naar verwachting nog tot eind november.

Volgens de wethouder zijn die verbeteringen hard nodig om Maassluis 'Rainproof' te maken. ,,De capaciteit van onze riolering is net als in veel andere steden onvoldoende om de enorme hoeveelheden regen van de laatste tijd goed te verwerken", legt Voskamp uit. "Wij moeten meer ruimte creëren voor het water."

Steeds meer water
Bij de hevige regenbui van mei 2018 moest het afwateringsstelsel meer dan 300.000 m3 (100 Olympische zwembaden) aan regenwater verwerken. Terwijl het rioolstelsel maar ruimte heeft voor 22.000 m3 (7 Olympische zwembaden).

Wethouder Voskamp benadrukt dat inwoners zelf ook veel kunnen doen om Maassluis 'Rainproof' te maken. ,,Door de tegels in de tuinen te vervangen door planten kunnen mensen zelf een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van wateroverlast", moedigt Voskamp aan. ,,Zaag je regenpijp door en laat het water de tuin instromen in plaats van in het riool."

Betere waterberging
Maassluis investeert de komende jaren veel in het verbeteren van de waterberging. Zo zullen in het park aan de Van Beethovenlaan en in de Lijsterlaan de hemelwaterverbinding naar de Kwartelsingel (watergang langs de Kwartellaan) verder worden afgemaakt. Ook zal de Kwartelsingel ruimer worden gemaakt en worden voorzien van diepte-infiltratie om het schone hemelwater vast te houden en op te kunnen slaan voor toekomstig gebruik, ten tijden van droogte.Gerelateerd