Gemeente ziet af van wifitracking

15-10-2021 Nieuws Redactie

MAASSLUIS – De gemeente Maassluis ziet af van het gebruik van wifitracking. Er is gezocht naar een alternatief systeem dat ‘zonder twijfel’ aan alle huidige privacywetgeving voldoet.

Het Maassluise college wilde aanvankelijk gebruik maken van wifitracking om bezoekers en verkeer te kunnen meten. ,,Doordat begin dit jaar de gemeente Enschede een mogelijke boete is opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens zijn er twijfels ontstaan of het gekozen wifitracking volledig aan de privacy norm voldoet”, aldus het Maassluise college in een informatiebrief aan de gemeenteraad. ,,Om deze reden zijn we op zoek gegaan naar een alternatief systeem.”

Alternatief
Dit alternatief is gevonden in de vorm van twee verschillende systemen, zo meldt het college. Voor het meten van voetgangers is gekozen gebruik te maken van CT-scanners. ,,Dit systeem telt op basis van het registreren van silhouetten van personen en registreert dus geen beelden of andere persoonsgegevens van individuen.” Op locaties waar zowel fietsers, voetgangers en motorvoertuigen voorkomen, zal gebruik worden gemaakt van het CT-reflect systeem dat gebruik maakt van sonar. ,,Door de weerkaatsing van geluidsgolven detecteert het systeem personen en voertuigen en kan zo dus ook onderscheid maken tussen een fietser, voetganger of auto.”

Het alternatieve systeem is wel duurder waardoor er 6 of 7 meetpunten geïnstalleerd kunnen worden in de stad in plaats van 15 meetpunten.Gerelateerd