Geuzenvlag wappert in Maassluis

01-03-2021 Nieuws Redactie

Foto: Gemeente Maassluis

MAASSLUIS - Op drie plaatsen in Maassluis wappert deze maand, maart, de Geuzenvlag om de aandacht te vestigen op de Geuzenmaand. De rode Geuzenvlag is te zien op het stadhuis, de molen en Museum Maassluis.

In de maand maart wordt elk jaar de inzet van de Geuzen herdacht. De Geuzen was de eerste verzetsgroep van Nederland in de Tweede Wereldoorlog en werd op 14 mei 1940 opgericht in Vlaardingen. De rode Geuzenvlag heeft achttien witte strepen. Die strepen symboliseren de 18 verzetsstrijders die het leven lieten op 13 maart 1941. Onder hen waren vijftien Geuzen en drie leiders van de Februaristaking.

Geuzenpenning

De Geuzenpenning voor 2021 wordt toegekend aan Malgorzata Gersdorf, de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof. Deze onderscheiding gaat jaarlijks naar personen of organisaties die zich inzetten voor de vrijheid en mensenrechten. Het is een eerbetoon voor het verzet tegen dictatuur, discriminatie en racisme.

Films

Vanwege de coronamaatregelen wordt de Geuzenpenning volgend jaar op 13 maart 2022 door Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad der Nederlanden, uitgereikt. Wel zal op 13 maart een toespraak van Malgorzata Gersdorf worden gestreamd met twee films van Ruud Stapel: één over de Geuzen en één over het werk van mevrouw Gersdorf. Bovendien zorgt de stichting Geuzenpenning voor bloemen bij de Geuzengraven op begraafplaats Emaus en het Geuzenmonument op de Markt in Vlaardingen. Kijk voor meer informatie op www.geuzenmaand.nl. 
 Gerelateerd