Hoekse Lijn vertraagd tot minimaal eind januari

14-09-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - De Hoekse Lijn zal niet in het vierde kwartaal van dit jaar kunnen rijden. Dat heeft het college van Rotterdam laten weten. De verwachting is nu dat de nieuwe metroverbinding op zijn vroegst eind januari 2019 rijdt.

In augustus al liet Rotterdam weten dat de planning op dat moment onder druk stond. Het projectbureau Hoekse Lijn heeft vervolgens gekeken naar mogelijkheden om de doorlooptijd van verschillende activiteiten voor de spoorbeveiliging in te korten. Na oplevering van de exploitatieversie van de beveiligingssoftware in de eerste week van november verwacht het projectbureau nog minimaal 10 tot 11 weken nodig zijn te hebben voor het uitvoeren van het vergunningentraject en het test- en proefbedrijf. Daardoor is de metro op zijn vroegst eind januari 2019 in gebruik.

Het is een forse tegenvaller en teleurstelling voor alle reizigers dat de Hoekse Lijn niet dit jaar in gebruik kan worden genomen. Het vervangend busvervoer, inclusief de compensatiemaatregelen voor reizigers, wordt voortgezet zolang dit nodig is, maar de overlast en extra reistijd voor reizigers blijft dus langer voortduren.

De werkzaamheden aan de Hoekse Lijn begonnen in april 2017. De Hoekse Lijn was tot die tijd een treinspoor en wordt omgebouwd naar een 23 km lange lightrailverbinding waar de metro van Rotterdam op gaat rijden helemaal tot aan Hoek van Holland. De oorspronkelijke planning was, dat de metro na vijf maanden zou rijden, maar het project liep aan tegen verschillende tegenvallers in de ombouw en de spoorbeveiliging.

Bussen van Connexion blijven de huidige dienstregeling rijden totdat de Hoekse Lijn gaat rijden.Gerelateerd