Honey Waterway krijgt onderscheiding bloemrijke dijk

29-03-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Het initiatief Honey Waterway dat Hoogheemraadschap van Delfland samen met Honey Highway het afgelopen jaar is gestart, ontvangt een onderscheiding voor bloemrijke dijken: de Pro flora et Securitate. Vrij vertaald: voor bloemen en veiligheid.

De onderscheiding is ingesteld door oud-voorzitter Unie van Waterschappen, Peter Glas. Hij lanceerde daar de ‘flowerpower dijk’ ofwel de ‘bloemrijke dijk’ bij zijn afscheid. Zijn wens was dat de komende jaren meer en meer dijken in Nederland in het voorjaar en de zomer bekleed zijn met een bloemrijke vegetatie. Ter bevordering hiervan heeft Peter Glas in 2015 de onderscheiding ‘Pro Flora et Securitate’ ingesteld.

Biodiversiteit én veiligheid
“Ik ben trots op deze onderscheiding. Het is een mooie blijk van waardering”, reageert hoogheemraad Marcel Houtzager. “Als waterschap beheren wij zo'n 600 kilometer dijk. Veiligheid staat hierbij voorop. Daarnaast zijn de dijken uitermate geschikt om de biodiversiteit te vergroten. “Wij zien dit als een maatschappelijke taak. Vandaar dat we in 2017 de samenwerking met Honey Highway hebben opgezocht. Door dijken in te zaaien met meerjarig bloemenzaad verbinden we de waternatuur met de natuur op de dijk en komt er meer voedsel voor de bij. Verschillende begroeiing maakt de dijk ook steviger. En het oog wil ook wat! Dus de fleurrijke dijk is goed voor de natuur en veiligheid. We zetten het initiatief dit jaar dan ook zeker voort en maken meer Honey Waterway dijken!”, aldus Marcel Houtzager.

Nominaties
Vanuit het Hoogheemraadschap van Delfland is het initiatief Honey Waterway Delfland genomineerd. In 2017 zijn drie Honey Waterway-trajecten aangelegd; in Hoek van Holland, Maassluis en Schipluiden. Dit jaar zet Delfland de ingeslagen weg voort. Waterschap Vechtstromen droeg de dijk nabij de Loozensche Linie voor. De Gorsdijk in de Hoekse Waard is genomineerd door Waterschap Hollandse Delta. De onderscheiding wordt op een later tijdstip op locatie uitgereikt te midden van de bloemenpracht op de dijk.Gerelateerd