Hoogwater verwacht vanwege stormachtig weer

31-03-2015 Nieuws Redactie

Foto Maurice Verschuur - De loswal onderwater in oktober 2014. Toen kwam het water een stuk hoger, namelijk 2.65 meter boven NAP.

MAASSLUIS - Vanwege de (verwachte) weersomstandigheden heeft de gemeente Maassluis de hoogwaterregeling in werking gesteld. Er wordt dinsdagmiddag omstreeks 14.14 uur een waterstand van 2.20 meter boven NAP verwacht. Dit is een schatting. De normale waterstand rond die tijd is rond de 1.03 meter boven NAP.

Door deze hoge waterstand komt het water op de Burgemeester de Jonghkade over de loswal. Dit is het lager gelegen gedeelte waar geen woningen of bedrijven staan. De gemeente plaatst afzettingen om te voorkomen dat mensen hun voertuig op de loswal aan de Burgemeester de Jonghkade parkeren.

Vanaf 11.30 uur tot 17.15 uur is de keersluis gesloten. Het scheepvaartverkeer in de binnenhaven van Maassluis is dus gestremd.

Ook op de Koning Willem-Alexanderboulevard (de boulevard langs de Nieuwe Waterweg) moet men oppassen. Door hekgolven van voorbij varende schepen kan water over delen van het fiets- en voetpad komen.

Het is overigens niet uitzonderlijk dat dit voorkomt. Bij hoogwater komt de Burgemeester de Jonghkade al snel onder water te liggen.

KNMI: Code geel

Voor de provincie Zuid-Holland geldt code geel (gevaarlijk weer) tot en met woensdagochtend 11.00 uur. Heel de dag komen er zware windstoten voor. Landinwaarts hebben deze windstoten waarden van 75-90 km/uur, in de kustprovincies en boven het IJsselmeer tot ca. 100 km/uur.

In de provincies Friesland, Groningen, het noorden van de provincie Drenthe en in het Waddengebied geldt zelfs code oranje (extreem weer). Daar komen aan het einde van de ochtend en in de middag zeer zware windstoten voor van 100-120 km/uur.

De windstoten verdwijnen landinwaarts in de nacht naar woensdag en langs de kust woensdag in de ochtend.

Weekmarkt bij Koningshoek afgelast

Als gevolg van de harde wind is de weekmarkt die elke dinsdag bij winkelcentrum Kongingshoek wordt gehouden afgelast. De veiligheid voor zowel marktkooplui als bezoekers kan niet worden gegarandeerd.Gerelateerd