Hudson vertrokken naar Rotterdam, vaarseizoen officieel geopend

22-04-2022 Nieuws Janneke Noordermeer

MAASSLUIS – De Hudson is vanmorgen op tijd vertrokken richting de Rotterdamse Leuvehaven. De voormalige zeesleper wordt naar Rotterdam gesleept door de Steenbank en de Tonijn om daar twee weken te logeren bij het Maritiem Museum Rotterdam. Bovendien kondigde burgemeester Edo Haan de start van het vaarseizoen af.

Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat er wat gaande was in de buitenhaven van Maassluis. Bij het uitzwaaien van de Hudson lieten ook de omliggende boten van zich horen. Leerlingen van de Montessorischool en andere belangstellenden zwaaiden het schip vanmorgen uit. Bovendien gaf burgemeester Edo Haan officieel het startsein voor het vaarseizoen.

Vlaggen

De opening van het vaarseizoen wordt symbolisch uitgebeeld door het hijsen van twee vlaggen: ‘Maassluis Vaart’. De burgemeester ontvangt de vlaggen uit handen van leerlingen van de Montessorischool. ,,Dat was al vroeg op vanmorgen”, grapt de burgemeester tegen de leerlingen. Dat wordt, met een volmondig ‘Jaaa’, beaamd. Op het havenhoofd wordt de vlag in een grote vlaggenmast gehesen. Tegelijkertijd wordt de vlag op de Hudson gehesen door twee zeekadetten van het Zeekadetkorps Maassluis. ,,De vlaggen hangen mooi in de top en daarmee verklaar ik het vaarseizoen voor geopend!”, aldus burgemeester Haan.

Hudson in Rotterdam

Voormalig zeesleper de Hudson maakt tijdens de meivakantie ruim twee weken deel uit van de collectie van het Maritiem Museum in Rotterdam. Omdat het schip bij hoogwater gesleept moet worden, vertrekt de stoet al vroeg. Tijdens het vastmaken van de Hudson aan de sleepboten, werd het aanwezige publiek toegezonden door shantykoor Die Maeze Sanghers. Rond 12 uur vrijdagmiddag meert de Hudson af in de Leuvehaven waar burgemeester Haan het schip overdraagt aan de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

De Hudson is vanaf 23 april tot en met 8 mei gastschip van het Maritiem Museum Rotterdam. Het schip is daar elke dag, behalve op maandagen, te bezoeken van 11.30 tot 16.30 uur.

Bekijk de foto'sGerelateerd