Jubileumschoonmaak gemeentehuis Maassluis

10-04-2019 Nieuws Redactie

Foto: Stroomopwaarts

MAASSLUIS - Al 10 jaar lang verzorgen de medewerkers van Stroomopwaarts de schoonmaak van het stadhuis in Maassluis. Een mijlpaal die op 5 april werd gevierd, met onder meer burgemeester Edo Haan en wethouder Sjoerd Kuiper van de gemeente Maassluis en directeur Desiree Curfs van Stroomopwaarts.

De raadszaal, de vertrekken van burgemeester en wethouders, het restaurant, de uitgifte van de paspoorten en de politiepost. Zo’n vijftien medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt maken dagelijks de vertrekken van het stadhuis schoon. Wethouder Sjoerd Kuiper: ,,We zochten werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In plaats van de schoonmaak van het stadhuis uit te besteden aan een schoonmaakbedrijf, heeft Maassluis destijds gekozen voor een win-win oplossing. Nu laten we dit belangrijke werk doen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die we via ons participatiebedrijf Stroomopwaarts begeleiden naar werk.’’

,,Sommigen volgen een werkleertraject om uit de uitkering te stromen. Anderen hebben een arbeidshandicap. Dit werk helpt hen om in een echte werksetting ervaring op te doen”, zegt Martijn Bulte, unitmanager Werkleerbedrijf bij Stroomopwaarts. ,,Alle medewerkers zijn binnen onze organisatie opgeleid door een praktijkopleider. Zij beschikken over het diploma voor de Basisopleiding Schoonmaken van SVS, een erkenning dat zij het schoonmaakvak beheersen. Door hun werk in het gemeentehuis leren zij daarnaast werknemersvaardigheden. Zij krijgen bijvoorbeeld een dagritme, doen zelfvertrouwen op en leren van de interactie met collega’s. De afgelopen tien jaar was dit werk voor tientallen medewerkers een springplank naar regulier werk.”

Onafhankelijke keuring

De gemeente Maassluis toont volgens operationeel manager Hennie van Bochove van Stroomopwaarts al jarenlang een grote compassie voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Ze gunt hen echt een steuntje in de rug en geeft daarin zelf het goede voorbeeld. De gemeente laat zien dat het een mooie maatschappelijke plus geeft om met partijen als Stroomopwaarts te werken. De samenwerking is voor beide partijen de moeite waard. Iedere zes maanden controleert een onafhankelijk keuringsbureau of wij ons werk goed doen. Wanneer het niet goed is, horen wij dat ook. Maar onze medewerkers zijn zo bevlogen en behulpzaam dat ze tot nu toe verrassend hoge cijfers scoren. Wij zijn er trots op dat wij al 10 jaar dit werk mogen doen.”

Burgemeester Edo Haan: "Het is belangrijk om als werkgever mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven. Hierin willen we graag het goede voorbeeld geven. We hopen dat andere werkgevers in Maassluis ons voorbeeld zullen volgen.”Gerelateerd