Categorieën

Service

Kademuur Wip kan er weer tientallen jaren tegenaan

Kademuur Wip kan er weer tientallen jaren tegenaan
Nieuws

Kademuur Wip kan er weer tientallen jaren tegenaan

  • Redactie
  • 30-08-2018
  • Nieuws
Kademuur Wip kan er weer tientallen jaren tegenaan

Foto: Ervaar Maassluis

MAASSLUIS – Wethouder Fred Voskamp heeft donderdag 30 augustus de Wip feestelijk heropend. De werkzaamheden aan de kademuur zijn afgerond en de Wip is weer opengesteld.

De Wip werd begin 2017 afgesloten voor gemotoriseerd verkeer nadat er constructieve gebreken bleken te zijn. Na onderzoek bleek dat de kademuur aan de Wip aan vervanging toe was.

Fundering

Tijdens de werkzaamheden bleken de vleugelmuur, eigendom van Hoogheemraadschap van Delfland, en een gedeelte van de Kademuur gebruik te maken van dezelfde fundering. Om tot een duurzame oplossing te komen is besloten de handen in één te slaan en ook de vleugelmuur mee te nemen in de herstelwerkzaamheden.

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft hiervoor een financiële bijdrage geleverd. Door deze samenwerking kunnen zowel de vleugel- als de kademuur er zonder problemen weer tientallen jaren tegenaan.

Historie

De oude ankerstangen zijn bij de herstelwerkzaamheden weer visueel teruggebracht. “Deze hebben nu geen constructieve functie meer, maar dragen wel bij aan het behoud van het historische uiterlijk van de stad,” meldt de gemeente.  “Ook het wasstoepje dat hier vroeger lag is teruggebracht in het straatbeeld.”

Het vermoeden bestond dat bij de graafwerkzaamheden mogelijk oude funderingsresten werden aangetroffen van voormalige panden op deze plek. De graafwerkzaamheden vonden daarom onder archeologische begeleiding plaats. De gemeente is blij dat deze oude funderingsresten daadwerkelijk zijn aangetroffen. “De funderingsresten geven een blik op het oude Maassluis. Naast de funderingsresten werden ook oude Delftblauwe tegels aangetroffen.”

Informatiezuil

In samenwerking met de archeologen en de Historische vereniging Maassluis wordt gewerkt aan een plan om de vondsten zichtbaar te maken in het straatbeeld. In september wordt vooruitlopend op dit plan een informatiezuil geplaatst op de Wip.