Klaphuysverhalen over Kerst en Oud & Nieuw

26-12-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Sinds enige jaren heeft het Klaphuys onderkomen in de IJsvogelstraat. Elke woensdagmiddag wordt er `geklapt´. Verhalen van vroeger zijn het belangrijkste onderwerp. Voor diegenen, die er nog niet zijn geweest, kom naar de Kunst en Cultuur Academie aan de IJsvogelstraat 2 in Maassluis!

 Onderwerpen

Kerstmis en de jaarwisseling zijn goede onderwerpen om over te praten. Natuurlijk is het Klaphuys op 2e Kerstdag gesloten, maar 2 januari 2019 is men er weer op volle sterkte. Wellicht heeft u mooie en minder mooie herinneringen aan de Kerst. Wat te denken  van de kerstboomoorlogen. Gezien de huidige tijd redelijk ongevaarlijk. Maar er waren natuurlijk wel ruzies wie de kerstboom van oom en tante of de buren mocht hebben voor het vreugdevuur. Later kon je ze inleveren en dan kreeg een dubbeltje of een kwartje. Die kerstbomen werden dan door de gemeente in een groot vuur ontstoken!

Vroeger werden de oliebollen thuis – meestal in de schuur – gebakken. Nu haalt men ze bij de oliebollenkraam. Hoe zat het met het vuurwerk? Niet te vergelijken met nu. Geen 70-klappers of illegaal vuurwerk meer (is dat zo?). Arie Hoek en Cock Paalvast zijn degenen die de laptop en beamer bedienen. Bijna elke foto, etc. die wordt vertoond, heeft een verhaal. Heeft u geen materiaal, geen probleem. Luisteren en praten (klappen) mag ook.

Toen en nu

Het nu is gevormd door het toen. Wat is er leuker, dan verhalen te horen over ‘Die goeie ouwe tijd’, die toch niet altijd zo goed blijkt in vergelijking met nu. Vanaf 14.00 uur is het Klaphuys geopend en kunt u klappen en luisteren naar de geschiedenis van Maassluis. De toegang bedraagt slechts €1,00, waarbij koffie/thee en koek zijn inbegrepen. Info: email: klaphuys@gmail.com.Gerelateerd