Koningin Máxima: 'Ellende van schulden moet weg'

30-11-2021 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Maassluis, Vlaardingen en Schiedam schuldenzorgvrij. Dat is het motto van het Schuldenlab dat zojuist officieel is begonnen. Dit gebeurde in aanwezigheid van Koningin Máxima en tientallen vertegenwoordigers van de drie gemeenten, uitvoeringsorganisatie Stroomopwaarts, bedrijven en instellingen in de steden betrokken bij de schuldenproblematiek en ook ervaringsdeskundigen.

Samen met de landelijke stichting SchuldenlabNL willen de drie gemeenten en Stroomopwaarts succesvolle praktijken in het bestrijden van schuldenproblemen uitwisselen. ,,Het wiel hoeft niet steeds opnieuw uitgevonden te worden", aldus 'chef de mission' Sadik Harchaoui vanmiddag in de Havenkerk.

Koningin Máxima is al enige jaren nauw betrokken bij het Schuldenlab en wilde de lancering van het project meemaken. ,,Ik ben heel dankbaar voor het werk dat wordt verricht", stelde zij in haar reactie na de onthulling van het doek, dat het symbolische begin vormde van het Schuldenlab Maassluis, Vlaardingen, Schiedam (MVS). De koningin wees erop dat het voor het eerst is dat drie samenwerkende gemeenten een Schuldenlab beginnen. Belangrijk, want 'we moeten leren hoe we Nederland schuldenvrij gaan maken'.

Uitwisseling van ervaringen, met name de goed werkende initiatieven, is een belangrijk oogmerk van het Schuldenlab. ,,Er zijn al veel goede voorbeelden in het land te geven. Ik hoop dat de goede voorbeelden ook gaan komen uit de MVS-regio", aldus Máxima.

De koningin sprak met name haar dank uit aan drie mensen die 'uit eigen ervaring hebben verteld', Catharina Evegroen en Freddy Oosterwolde die zelf onoverkomelijke schulden hebben gekend, en Luna Riouch, 'in de wieg gelegd voor schuldhulpverleenster'. ,,Al die ellende en stress moet echt weg", aldus de koningin.