Leerlingen maken ruimtereis met SpaceBuzz

09-03-2020 Nieuws Janneke Noordermeer

Foto's: Janneke Noordermeer/Maassluis24

MAASSLUIS/REGIO - De SpaceBuzz trekt deze week door onze regio. Ruim 500 leerlingen uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam krijgen training, net als astronauten, en stappen deze week in een heuse raket. Door virtual reality krijgen de kinderen een nieuw perspectief op de aarde.

,,5 sterren!”, roept één van de leerlingen van basisschool IKC Het Balkon zodra hij uit de spaceshuttle stapt. ,,Ik heb er geen woorden voor,” roept een ander. Met grote ogen stappen de eerste leerlingen uit de raket. Zij hebben maandagochtend als eerste mogen ervaren hoe het is om de aarde vanuit de ruimte te zien, net als échte astronauten. Ook Lars is onder de indruk. Vooral de landing vond hij fantastisch. ,,Er is zoveel vuur te zien, dat had ik echt niet verwacht” vertelt hij met een schittering in zijn ogen. ,,En dat ik de aarde kon zien vond ik heel gaaf.”

Nieuw perspectief

De start van de ruimtereis gaat gepaard met zenuwachtig gegiechel. Toch is het twee tellen later doodstil in de raket. Onder de grote virtual reality brillen zijn geconcentreerde gezichten te zien wanneer Nederlandse astronaut André Kuipers de kinderen meeneemt op een échte ruimtereis. ,,Wij willen het ‘overview effect’ aan kinderen meegeven,” legt Janine Geijsen, directeur van de SpaceBuzz stichting, ondertussen uit. ,,Astronauten zien vanuit de ruimte hoe bijzonder mooi, maar óók hoe kwetsbaar onze aarde is. Die ervaring leidt tot een nieuw perspectief op onze planeet.”

Astronauten

SpaceBuzz zorgt ervoor dat leerlingen hetzelfde kunnen ervaren als de astronauten. ,,Astronauten ervaren een nieuw perspectief en doen er later op aarde iets mee,” vertelt Geijsen verder. ,,Zij gaan bijvoorbeeld de politiek in, gaan aan de slag als klimaatactivist of gebruiken wat ze gezien hebben in de kunst of architectuur. Dit nieuwe perspectief willen we meegeven aan de kinderen en hopelijk doen ze er iets mee. Maar dat is volledig aan de kinderen zelf.”

Educatie

Naast de virtuele ruimtereis is SpaceBuzz een educatieprogramma. Leerlingen van groep 7 krijgen training, net als astronauten, en doen kennis op over de ruimte, de aarde, natuur en techniek. ,,Het is een breed onderwijspakket waarvan ruimtevaart een onderdeel is,” beschrijft Geijsen. ,,Na de ruimtereis gaan de leerlingen, of kersverse ambassadeurs van planeet aarde, een volgende fase in: de post-flight. In een persconferentie voor medeleerlingen, leraren en ouders vertellen ze over hun ervaringen en plannen.”

Regio

SpaceBuzz trekt deze week door onze regio dankzij een donatie van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Dinsdag en vrijdag staat de raket op het Veerplein in Vlaardingen en op woensdag en donderdag is de shuttle te vinden op het Stadserf in Schiedam.

Bekijk de foto'sGerelateerd