Categorieën

Service

Liegen met cijfers

Liegen met cijfers
Nieuws

Liegen met cijfers

  • Redactie
  • 14-10-2015
  • Nieuws
Liegen met cijfers

Fotografie: Walter Kallenbach

 

MAASSLUIS – Er zijn kleine leugens, er zijn grote leugens en er is statistiek. Op 22 oktober geeft Ionica Smeets een lezing over ‘liegen met cijfers’ in het Witte Kerkje. Ionica Smeets is wetenschapsjournaliste en wiskundige, bekend van haar columns in de Volkskrant en van de Wiskundemeisjes. Onlangs was zij te zien en te horen op tv bij Pauw. Sinds juli is zij hoogleraar Science Communication aan de Universiteit Leiden.

Liegen met cijfers ?

Ionica toont in de lezing de onbetrouwbaarheid van cijfers aan zoals die vaak gepresenteerd worden, soms in wetenschappelijke onderzoeken en vaker nog in populaire media, kranten en tv. Bij de behandeling van nierstenen zijn er twee behandelingen: een goedkope, snelle methode A en een dure, moeilijke methode B. Bij patiënten met kleine nierstenen werkt methode A het beste. Bij patiënten met grote nierstenen werkt methode B het beste. Gemiddeld over alle patiënten genomen werkt methode A het beste. Hoe kan dit? En hoe voorkom je dat je door dit soort bizarre verschijnselen de verkeerde conclusies trekt? Kortom, Ionica geeft een lezing over paradoxen, misleidende grafieken en een frisse kijk op getallen.

Het muzikale gedeelte van het programma wordt verzorgd door Sunniva Skaug op altviool.  

Welkom!

De lezing wordt donderdag 22 oktober gehouden, aanvang 20.00 uur, en de zaal is open vanaf 19.30 uur. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Vrienden van het Witte Kerkje en het Witte Kerkje is te vinden aan de Constantijn Huygensstraat 1 te Maassluis.

De toegang is gratis en een kopje koffie of thee wordt u aangeboden. Zie voor meer info over het culturele programma 2015/2016 wittekerkje