‘Dankbaar dat ik vrijwilligerswerk kan doen’

04-06-2020 Nieuws Janneke Noordermeer

Foto: Karin Poldervaart Fotografie

MAASSLUIS - In een korte tijd is het leven voor veel mensen ingrijpend veranderd, ook in Maassluis. Anderhalve meter afstand houden, bij verkoudheid of ziekte binnen blijven en geen bezoek meer aan opa, oma, vader of moeder in een verzorgingshuis. Ondanks alles staan er veel vrijwilligers in Maassluis klaar om hulp te bieden waar nodig. Het Vrijwilligerssteunpunt Maassluis zet deze vrijwilligers graag in het zonnetje: Samen sterk met vrijwilligerswerk. Vandaag het verhaal van vrijwilliger Henny van Mil. 

,,Ik doe veel vrijwilligerswerk voor veel organisaties,” antwoordt Henny van Mil op de vraag of ze iets kan vertellen over het vrijwilligerswerk dat ze doet. ,,En het mooiste vind ik om de samenwerking tussen de verschillende organisaties op te zoeken. Gebruik maken van elkaars kracht, elkaar helpen en ondersteunen.” Een voorbeeld daarvan is een vaste activiteit die Henny uitvoert via Stichting Present. Voordat het coronavirus uitbrak ging zij regelmatig met kinderen van BSO Dokus op bezoek bij het Ontmoetingscentrum Singelhof. ,,Het is geweldig om te zien hoe zowel de ouderen als de kinderen daarvan genieten. De ouderen leven op wanneer ze samen met de kinderen aan de slag gaan met kleuren en kralen. Dat is nu allemaal stilgevallen.”

Door het coronavirus werden dus veel activiteiten stopgezet. Geen reden voor Henny om stil te zitten. ,,Het is altijd beter om te kijken naar wat wél kan. Normaal geef ik op maandag- en donderdagochtend beweegles aan bewoners van De Vloot. Nu probeer ik de deelnemers regelmatig even te bellen. Soms zit ik gerust 50 minuten met iemand aan de telefoon. Soms voel je de eenzaamheid.” Ondertussen kan er digitaal ook nog het één en ander geregeld worden. ,,Met Humanitas ben ik bezig met het opstarten van ‘Vriendschappelijk Huisbezoek’ in Maassluis. Online kunnen we daar gelukkig gewoon mee door.”

Henny vertelt dat het vrijwilligerswerk haar veel voldoening geeft. ,,Ik vind zelf dat er nog aardig wat mogelijk is, maar ik ben als hollands welvaren. Ik kan mij voorstellen dat het anders is wanneer je bijvoorbeeld chronisch ziek bent. Mensen staan er niet bij stil dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. Ik voel mij dankbaar wanneer ik bezig ben met vrijwilligerswerk, dankbaar dat ik dit kan doen.”Gerelateerd