‘Ik raad het iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen”

02-05-2020 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - In een korte tijd is het leven door het coronavirus voor veel mensen ingrijpend veranderd, ook in Maassluis. Anderhalve meter afstand houden, bij verkoudheid of ziekte binnen blijven en geen bezoek meer aan opa, oma, vader of moeder in een verzorgingshuis. Ondanks alles staan er veel vrijwilligers in Maassluis klaar om, waar nodig, hulp te bieden: Samen sterk met vrijwilligerswerk. Vandaag het verhaal van Martin Osté. 

Het vrijwilligerswerk van Martin Osté ziet er door het coronavirus anders uit dan hij gewend is. ,,Een aantal dingen liggen stil,” vertelt Martin. ,,Telefonisch contact kan natuurlijk probleemloos, met aanpassingen is er gelukkig nog heel wat mogelijk.” Martin is onder andere vrijwilliger bij de OproepCentrale en Stichting Present.

Via de OproepCentrale is hij in contact gekomen met een aantal mensen die hij, voor de uitbraak van het coronavirus, bezocht. Zo wandelt hij normaliter met een man met een visuele beperking en gaat hij één keer in de week met de tandem fietsen met een vrouw met een visuele beperking. Verder belt hij wekelijks met een man en doet hij boodschappen en kookt hij één keer in de week voor iemand met een spierziekte. ,,Het zijn een aantal vaste afspraken,” legt Martin uit. ,,Door het coronavirus is het fietsen, lopen en koken even gestopt. Boodschappen doe ik nog wel. Dan bel ik aan, zet ik de boodschappen in de lift en ga ik weer weg.”

Ondanks het coronavirus houdt Martin nog wel contact. ,,In plaats dat ik langsga om te fietsen of te wandelen, bel ik wekelijks op. Het is fijn om contact te houden en te horen hoe het met de mensen gaat. In het kader van ‘je bent niet alleen’, bel ik dus maandelijks een man op die niemand meer heeft. Dan ben ik een luisterend oor en probeer ik iets positiefs mee te geven. Het is heel lastig als je alleen achterblijft. Dan is je wereld heel erg klein. Door corona komt ook de huishoudelijke hulp niet meer langs. Daarom stuur ik in deze tijd ook een extra kaartje.”

Martin heeft zich na zijn pensioen aangemeld als vrijwilliger. ,,Het is fijn om een aantal vaste afspraken te hebben,” vertelt Martin. ,,Dan bouw je toch een band op, het is vertrouwd.” Via Stichting Present pakt de vrijwilliger incidentele activiteiten op. ,,Dat kan van alles zijn: van onkruid wieden in een tuintje tot schilderen of helpen verhuizen.” Martin raadt het iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen. ,,Het kost je wat tijd en energie, maar het levert je ook veel op. Het is heerlijk om vrij te zijn en van je pensioen te genieten, maar het is ook heel fijn om iets voor een ander te doen. Als je ziet dat mensen er zo van genieten, dan krijg je er zelf ook energie van. Het is gewoon heel erg leuk om te doen.”Gerelateerd