‘Samen sterk met vrijwilligerswerk’

20-12-2019 Nieuws Janneke Noordermeer

Foto: Jessica Remmerswaal

MAASSLUIS – Ruim zeventig vrijwilligers kwamen donderdagochtend 12 december al vroeg in theater Koningshof bij elkaar voor het vrijwilligersontbijt, georganiseerd door het Vrijwilligerssteunpunt Maassluis. Vrijwilligers werden met het ontbijt, in het kader van de Nationale Vrijwilligersdag, in het zonnetje gezet. “Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving.”

De vrijwilligers druppelen rond kwart voor acht in de ochtend theater Koningshoek binnen. Stuk voor stuk worden zij hartelijk welkom geheten door een opgewekte entertainer, verkleed als kok. “Ik zag bij een aantal van jullie nog het kussen aan het gezicht geplakt,’’ grapt hij. “Hopelijk hebben jullie het dekbed teruggeslagen. Dan kunnen jullie straks weer in een warm bed duiken.” De sfeer zit er gelijk goed in waarna de genodigden hun plek aan één van de ronde tafels zoeken.

Ook burgemeester Edo Haan, die samen met wethouders Corine Bronsveld, Fred Voskamp en Sjoerd Kuiper aanwezig is, heet de vrijwilligers welkom: “We mogen trots zijn op de ruim 15.000 vrijwilligers die zich in Maassluis inzetten. In mijn werk kom ik vrijwilligers elke dag tegen. Zij zijn het cement van de samenleving.” Haan is blij met de vroege ontvangst, het favoriete moment van zijn dag. “Mooi om op dit vroege uur bij elkaar te komen om nieuwe contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen. Zonder vrijwilligers zou onze samenleving een stuk minder leuk zijn.”

De vrijwilligers zitten verspreid aan de ronde tafels die in het atrium van theater Koningshof zijn opgesteld. Aan elke tafel is een stoel vrijgelaten voor de burgemeester of één van de wethouders. Zij wisselen regelmatig van plek om met zoveel mogelijk vrijwilligers in gesprek te gaan. Ook Jacqueline Groeneveld, de nieuwe coördinator van het Vrijwilligerssteunpunt Maassluis, neemt de tijd voor de vrijwilligers. “Ik vind het heerlijk om met mensen in contact te komen.”

Jacqueline begon eind september met haar nieuwe functie. “Het vrijwilligersfeest en nu dit ontbijt zijn voor mij mooie momenten om kennis te maken met de vrijwilligers die Maassluis rijk is,” vertelt zij. “We mogen dankbaar zijn voor al die vrijwilligers die zich in en voor onze stad inzetten. Met het vrijwilligersontbijt wil de gemeente haar steun betuigen. Een moment creëren waar vrijwilligers bij elkaar kunnen komen en ervaringen kunnen uitwisselen.”

Want dat is het doel van het ontbijt: netwerken. “We kunnen meer samen doen,” legt Jacqueline uit. “Soms doen vrijwilligers dezelfde dingen, maar weten dit niet van elkaar. Door te netwerken kunnen we van elkaar leren en elkaar ondersteunen. Alles wat je aandacht geeft groeit, daarom geven wij graag aandacht aan vrijwilligers en het werk dat zij doen.”

Dat het ontbijt ook bij de vrijwilligers een succes is, blijkt wel wanneer de bijeenkomst op haar eind loopt. De een na de andere vrijwilliger bedankt Jacqueline voor het heerlijke ontbijt en de kans om nieuwe mensen te ontmoeten. “Dit ontbijt is absoluut voor herhaling vatbaar!”Gerelateerd