Luchtmacht oefent en dropt para’s boven regio

11-04-2021 Nieuws Redactie

REGIO – Niet schrikken als er de komende dagen wat vliegtuigen laag overvliegen. Er wordt immers druk geoefend in en rond de havens van Rotterdam en Vlaardingen maakt daar ook deel van uit. Afgelopen week is er al gestart met de grootschalige anti terreuroefening ‘Port Defender’ en de komende dagen wordt er ook geoefend op het droppen van parachutisten en ladingen door een tweetal C130 Hercules vliegtuigen. Met die oefeningen bereidt de luchtmacht zich voor op een inzet in Mali later dit jaar.

Vanwege alle coronamaatregelen is het nog altijd maar beperkt mogelijk om in het buitenland te oefenen, aldus de luchtmacht. Voorbereidingen blijven echter noodzakelijk, en die voor de missie in Mali, spelen zich onder de codenaam “Orange Bull” in en boven Nederland af. Er wordt behalve boven Nederland ook voor een deel in het Duitse en Belgische luchtruim geoefend.

Een Hercules dropt op 12 april parachutisten in de omgeving van Rotterdam tijdens de anti-terreuroefening ‘Port Defender’. Deze oefening duurt tot 14 april. Er wordt samengewerkt met de Koninklijke Marine, de Dienst Speciale Interventies en het Defensie Helikopter Commando.

Van 12 tot 22 april vindt ook de oefening ‘Deviant Dragon’ plaats. Ongeveer 50 gevechtsvliegtuigen van Nederland, België, Denemarken en de VS trainen op grootschalige luchtgevechten. Van maandag tot en met donderdag vliegen er grote formaties; de toestellen komen elk vanaf hun eigen basis en trainen gezamenlijk boven de Noordzee en Noord-Nederland. De trainingen zijn van belang om in coalitieverband te kunnen opereren, zoals bij de inzet tegen IS-doelen in Irak en Syrië.Gerelateerd