Categorieën

Service

Maassluis Belang kan met begroting 2015 leven

Maassluis Belang kan met begroting 2015 leven
Politiek

Maassluis Belang kan met begroting 2015 leven

  • Redactie
  • 10-11-2014
  • Politiek
Maassluis Belang kan met begroting 2015 leven

v.l.n.r. Aad Solleveld, Gert Jan Enzerink, Denise Mulder-Solleveld, Jan van den Hoek, Loek Molmans en Mark Dijkstra

MAASSLUIS - Maassluis Belang(MB) was eerder dit jaar niet tevreden met de samenstelling van de coalitie van PvdA, CDA, VVD en de Verenigde Seniorenpartij (VSP). ,,Het enige lichtpuntje was wethouder Eitjes die de Maassluise penningen de vorige periode prima heeft beheerd’’, aldus raadslid Aad Solleveld. ,,Toch zijn er ook bij deze wethouder nog wel wat kanttekeningen te maken. Eitjes begroot in de optiek van MB wat conservatief. In de meerjarenbegroting dreigt er daardoor in 2018 een tekort van ruim € 1 miljoen te ontstaan. Dit lijkt een repeterend verhaal te worden want elke keer blijken we toch een overschot te hebben. MB pleit daarom voor een reële begroting waarbij het doel is Maassluis mooier te maken tegen aanvaardbare kosten’’. 

Vanaf 1 januari 2015 komen er een drietal zware taken naar de gemeente toe. Hoe kijkt Maassluis Belang hier naar ? Solleveld: ,,De sociale verantwoordelijkheid, naar de burgers van Maassluis, is ook van groot belang. De decentralisaties die starten met open eindjes, er zijn nog zaken onduidelijk, en dat baart ons zorgen. Wij hopen dat de cijfers die gebruikt worden voor deze deelbegroting, voldoende zijn voor een zorgvuldige raming. Burgers mogen niet buiten de boot vallen daarom MB wil in het eerste jaar de vinger aan de pols houden door kwartaalrapportages over het verloop van deze operatie. Niemand mag zorg onthouden worden als de financiële cijfers niet kloppen’’. 

Welke andere zaken die behandeld zijn, zijn belangrijk voor MB ? ,,Veiligheid voor de burger staat hoog in ons vaandel, vandaar dat MB lang heeft gepleit voor buurtpreventie’’, vervolgt Solleveld. ,,Uiteindelijk is dat door de overige partijen overgenomen. Wij zijn blij met het groeiend enthousiasme onder de bevolking om deel te nemen aan het succesvolle buurtpreventie-project. Voor 2015 is een bedrag gereserveerd voor een uitbreiding met 1 preventieteam. Ook op andere vlakken gebeurt er al veel. Er wordt prioriteit gegeven aan het aanpakken van de criminaliteit door jeugdige allochtonen. Het is in Maassluis de afgelopen jaren niet beter geworden. Daarom verheugt het ons dat onze burgermeester krachtdadiger gaat optreden tegen geweld van een relatief kleine groep die door hun gedrag zorgt voor stigmatisering van een complete bevolkingsgroep in onze gemeenschap’’. 

Zijn er ook zaken die nu minder goed gaan ? Solleveld:,,MB is ontevreden over de groenvoorziening in de stad. Burgers zien in hun omgeving dat het onderhoud aan het groen achterblijft. Nadat de gemeente een schouw heeft laten uitvoeren is het stil gebleven en de burgers die hieraan hebben meegewerkt vragen zich af waarom. Deze coalitie denkt dat het probleem op te lossen is door er meer geld in te pompen. Een motie hierover van het CDA werd door allen behalve MB ondersteund. MB wil ook mooie groene stad maar zoekt de oplossing niet in extra geld. MB pleit voor een onderzoek naar de wijze waarop wij het georganiseerd hebben. Nadat het grootste deel van de groenvoorziening is uitbesteed, lijkt het wel of het elk jaar veel duurder uitpakt. En om maar even door te gaan op ergernissen die in het zicht lopen: Ruim 30% van de Maassluise bevolking blijkt zich te ergeren aan de hondenpoep in hun leefomgeving. Dit was voor een aantal partijen reden om te vragen om een betere aanpak van deze overlast. Er wordt zelfs om een nieuw hondenbeleid gevraagd. Nu heeft beleid en uitvoering natuurlijk met elkaar maken om over de handhaving maar te zwijgen. MB vindt dat deze problematiek veel te ingewikkeld wordt opgepakt door dit college. Twee wethouders en de burgemeester houden zich bezig met hondenpoep. Dat moet eenvoudiger kunnen. MB heeft in een motie gevraagd om de hondenbelasting voor een deel te oormerken zodat de hondenbezitter iets terugkrijgt voor zijn belastinggeld en daarmee tevens voldoende budget te creëren voor het opruimen van de poep op plaatsen waar wij dit niet willen hebben. Helaas werd deze motie verworpen. De coalitiepartijen zien de ‘hond als melkkoe’ en stoppen dit geld liever in lantarenpalen dan in het sluitend maken van de begroting’’. Aad Solleveld besluit uiteindelijk met een positieve blik naar de toekomst: ,,Al met al is Maassluis belang –met een aantal kanttekeningen- niet ontevreden met deze begroting en zien we 2015 en verder met vertrouwen tegemoet’’.