Maassluis bestrijdt woekerende Japanse duizendknoop

09-05-2019 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - In Maassluis wordt op steeds meer plaatsen de 'Japanse duizendknoop' aangetroffen. Vanwege de sterke uitbreiding van de plant en de negatieve effecten op de omgeving probeert de gemeente Maassluis de uitbreiding van de Japanse duizendknoop zoveel mogelijk te beperken.

De Japanse duizendknoop is een exotische, sterk woekerende plant die zowel in groengebieden als particuliere tuinen aangetroffen wordt. De plant verspreidt zich snel met lange, dikke en diepliggende wortels. Daardoor verdringt de plant andere kruiden en struiken. Ook zijn de wortels zo sterk en agressief dat ze door verharding en fundering heen kunnen groeien.

Bestrijding

De bestrijding van de Japanse duizendknoop is niet eenvoudig. Kleine fragmenten van de stengels en wortels kunnen opnieuw uitgroeien tot volwassen planten. Hierdoor is het achterlaten van plantdelen bij maaien of plukken een groot risico voor verdere verspreiding. Er worden in Nederland verschillende bestrijdingsproeven uitgevoerd waarvan de uitslag nog niet heeft geleid tot een definitieve oplossing.

De Japanse duizendknoop komt in april uit de grond met kleine rode knoppen. De plant krijgt al snel veel kleine rode bladeren tot zo'n 10 tot 15 cm groot. Het blad wordt zo groot als een hand en heeft dan een frisgroene kleur, de plant groeit met enkele centimeters per dag.

Wat doet de gemeente

De gemeente heeft in kaart gebracht waar de plant groeit. In Maassluis gaat het gelukkig om een relatief klein oppervlakte waar de plant voorkomt. Deze locaties worden goed in de gaten gehouden en bestreden. De locaties worden gemaaid en/of uitgegraven waarna de plantendelen via het restafval worden afgevoerd. Zo komen de plantdelen niet tussen het compost en wordt verdere verspreiding zo goed mogelijk tegengegaan.

Het belangrijkste is dat de Japanse duizendknoop niet verder wordt verspreid. Pluk de plant daarom niet en plant zeker geen nieuwe Japanse duizendknoop aan. Treft u de plant aan in de openbare ruimte, maak hier dan altijd melding van via gemeente. Zo kan de gemeente de plant bestrijden. Treft u de plant in eigen tuin aan? Steek de plant dan zo diep mogelijk uit en voer de plant af via het restafval. Dus niet in de gft-bak.

Vragen of melding maken

Heeft  u vragen of wilt u een locatie met Japanse duizendknoop melden, dan kan dat via het Meldpunt openbare ruimte: www.maassluis.nl/meldingen. Meldpunt openbare ruimte is telefonisch te bereiken via 14 010.

 Gerelateerd