Maassluis denkt mee met partnerstad Beregszász

14-06-2018 Nieuws Redactie

Eva Benko (tolk), locoburgemeester Liudmyla Tokar, wethouder Veronika Bendyk, burgemeester Zoltan Babyak, burgemeester Edo Haan en zijn vrouw Ruth Haan, en Els en Bram Vreugdenhil van Stichting AK.

MAASSLUIS – Afgelopen weekend waren afgevaardigden van de Oekraïense partnerstad Beregszász op bezoek in de gemeente Maassluis. Hoe krijgen kinderen in Maassluis les op school? Kunnen ze dan ook op school tussen de middag blijven eten? Hoe gaat de gemeente Maassluis om met de klimaatverandering en de heviger wordende regenbuien? En wat zijn de mogelijkheden om afval te scheiden, hoe organiseer je dat? Over deze onderwerpen wilden burgemeester Zoltan Babyak en locoburgemeester Liudmyla Tokar en wethouder Veronika Bendyk van de Oekraïense stad Beregszász graag wat meer weten.

Op het stadhuis maakte de delegatie vrijdag kennis met burgemeester Haan en wethouders Kuiper en Van der Wees. Bij de ontmoeting waren ook Bram en Els Vreugdenhil aanwezig van de Maassluise stichting AK die al jaren hulp biedt aan Beregszász. In het gesprek kwam ook het conflict ter sprake in het oosten van Oekraïne. Beregszász ligt in het uiterste westen van Oekraïne, 1600 kilometer van de gebieden waar is gevochten; toch heeft het conflict grote invloed op de stad. Vier mannen zijn als soldaat in de strijd om het leven gekomen en jonge inwoners verlaten de stad om in Hongarije een nieuw bestaan op te bouwen. Beregszász is sinds 2001 een van de drie partnersteden van de gemeente Maassluis

Grote hoeveelheden hemelwater
Marc van der Leeuw-Damee, medewerker bij de gemeente Maassluis, vertelde vervolgens meer over hoe Maassluis omgaat met het verwerken van grote hoeveelheden hemelwater. Ook Beregszász heeft te maken met meer water dat naar beneden valt, vertelde burgemeester Babyak, maar het kanaal dat door de stad loopt moet nodig worden uitgebaggerd. Maar hoe doe je dat, als het kanaal niet al te breed is en de bebouwing er dicht op staat? Van der Leeuw-Damee bood aan hierover mee te willen denken samen met experts uit zijn netwerk. Burgemeester Babyak zal hem foto’s en tekeningen van de situatie sturen.

Milieustraat
Bij de Milieustraat van Stadsbedrijf kregen de Oekraïners te zien hoe afval in Maassluis gescheiden wordt: van vlak glas tot computers, en van matrassen tot ijzer en schroot. 's Middags bezocht de delegatie Museum Maassluis en IKC Startpunt. Ook legde de burgemeester van Beregszász bloemen bij de graven van de twee Maassluise MH-17 slachtoffers.

Vervolgens maakten ze kennis met de binnenstad van Maassluis, onder begeleiding van een stadsgids van de Historische Vereniging Maassluis, waarbij onder meer de Groote Kerk werd bezocht. Op zaterdagavond waren de Oekraïense delegatie en Bram en Els Vreugdenhil te gast bij het Cultuurgala in de Koningshof.

Partnersteden
Maassluis heeft drie partnersteden: Hatvan (Hongarije), Kézdivásárhely (Roemenië) en Beregszász (Oekraïne).Gerelateerd