Maassluis staat stil bij bombardement van 1943

19-03-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Het was bitterkoud gisteren en toch kwamen er veel Maassluizers naar de herdenking van het bombardement van 1943. Bij de stadswandeling van de Historische Vereniging Maassluis langs de brandgrens moesten de belangstellenden zelfs in drie groepen worden verdeeld; in allerijl werd nog een hulpgids aangewezen.

In de Groote Kerk hield burgemeester Haan even later een toespraak, evenals ooggetuige Maarten van der Zwan die 11 jaar was toen de bommen op de historische binnenstad van Maassluis vielen. Noa de Bruin zong onder begeleiding van Han Remmerswaal een aangepast lied van Birdy, waarbij een couplet over het bombardement ging.

Na de dienst in de Groote Kerk werden kransen gelegd door burgemeester Haan en zijn vrouw, Veteranen Maassluis, leerlingen van het Reviuslyceum en nabestaanden van de achttien slachtoffers.

Tijdens de aanval van geallieerde bommenwerpers op donderdag 18 maart 1943 werd het doel gemist - olieraffinaderij Witol aan de Heldringstraat. Bij de aanval raakten veel huizen verwoest of zwaar beschadigd; achttien Maassluizers kwamen om het leven, het jongste slachtoffer was zes maanden oud. Een paar dagen later probeerden de geallieerden het opnieuw. Weer misten ze het doel, gelukkig vielen er toen geen nieuwe slachtoffers.

Gerelateerd