Maassluis staat stil bij het bombardement van 1943

06-03-2018 Nieuws Redactie

Foto: Peter Farla

MAASSLUIS - Maassluis werd op donderdag 18 maart 1943 getroffen door een vernietigend bombardement. Tijdens een aanval van geallieerde bommenwerpers werd het doel gemist - olieraffinaderij Witol aan de Heldringstraat - en viel een tapijt van bommen midden op het historische stadscentrum van Maassluis.

Een kleine tentoonstelling, gemaakt door het Museum Maassluis, laat de verwoestingen van het bombardement zien. De tentoonstelling, in de foyer van het stadhuis, is maandag 5 maart geopend door burgemeester Haan. "Het is goed dat de jongere generatie zich realiseert wat hier 75 jaar geleden is gebeurd," zei de burgemeester. "Het is onze taak om door te geven wat het betekent om een oorlog te moeten doorstaan, en ook om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.”

De tentoonstelling laat de gevolgen van het bombardement zien met foto’s, krantenartikelen en ooggetuigenverslagen. Bij de aanval raakten veel huizen verwoest of zwaar beschadigd; achttien Maassluizers kwamen om het leven, het jongste slachtoffer was zes maanden oud. De tentoonstelling is nog tot en met 16 maart te zien in de foyer van het stadhuis. Op 18 maart is de tentoonstelling in de Groote Kerk. Daarna is hij te zien in de Driemaashave, De Vloot, De Tweemaster, De Vliet en in de bibliotheek.

Herdenking op 18 maart
Op zondag 18 maart vindt de herdenking plaats van het bombardement. Dat gebeurt in de Groote Kerk en bij het monument. Voor aanvang van de herdenking begint vanaf Maassluis Info (Nieuwstraat 2) om 13.30 uur een stadswandeling langs het getroffen gebied, iedereen is van harte welkom om mee te lopen. De wandeling is georganiseerd door de Historische Vereniging Maassluis.

Om 14.15 uur komen de deelnemers aan bij de Groote Kerk. Daar begint om 14.30 uur de herdenkingsdienst met een toespraak van burgemeester Haan en een ooggetuige van het bombardement, zang door Noa de Bruin onder begeleiding van Han Remmerswaal en gedichten, voorgedragen door leerlingen van het Reviuslyceum.

Om 15.15 uur wordt bij het monument de Last Post geblazen, gevolgd door twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus. Dit gebeurt precies op het tijdstip dat 75 jaar geleden de bommen vielen. Aansluiten worden er kransen en bloemen gelegd door het gemeentebestuur, leerlingen van het Revius Lyceum en Veteranen Maassluis. In de Groote Kerk is er na afloop van de plechtigheid een informeel samenzijn.Gerelateerd