Maassluis wil duurzaam maar is nog geen Zonnekoning

14-07-2015 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - De gemeente Maassluis heeft een grote ambitie. Ze wil een duurzame gemeente zijn en daarmee een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. In de ranglijst ‘zonne-energie’ van 393 gemeenten staat Maassluis echter pas op de 362e plaats. Als we naar de zonne-energie per inwoner kijken, staat Maassluis op de 377e positie. De zonne-energie per inwoner groeide in Maassluis in drie jaar tijd met 16,02 procent. Dit heeft Natuur & Milieu onderzocht.

Het vermogen aan zonnepanelen is in de afgelopen jaren in Nederland verdrievoudigd. Het vermogen wordt uitgedrukt in kilowattpiek (kWp). Het bedraagt nu in heel Nederland ongeveer een miljoen kWp. Natuur & Milieu heeft een onderzoek gedaan onder alle 393 gemeenten in ons land (peildatum eerste kwartaal 2015). De conclusie van Natuur & Milieu: “De bijdrage van Zuid-Holland blijft daarin fors achter. Alle gemeenten in Zuid-Holland scoren erg laag”.

Wat betreft Zuid-Holland scoort op de lijst van totaal geïnstalleerd vermogen de gemeente Westland het best met een negende plek. Bij de eerste honderd vinden we alleen Den Haag terug op plaats 14, Rotterdam op plaats 17, Dordrecht op 34, Goeree-Overflakkee op 39, Alphen aan den Rijn op 58 en Krimpenerwaard op 98. Schiedam staat op de 228e plek met 1600 kWp en Vlaardingen op de 278e plaats met 1276 kWp. Maassluis staat met 650 kWp op de 362e plaats. Nu zegt dit absolute getal weinig. Met meer inwoners en meer huizen in je gemeente, zul je doorgaans hoger scoren dan een kleine gemeente. Waar het echt om gaat is hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt per inwoner.
Per inwoner zie je dat Rotterdam duikelt naar de onderste plaats in de ranglijst. Amsterdam, dat in het totale volume op nummer één in de ranglijst staat, maakt per inwoner gemeten een vrije val naar de 390 plek in de ranglijst. Schiedam genereert per inwoner 20,94 wattpiek (Wp) en staat hiermee op de 375e positie. Dat betekent een groei van 11,06 procent in drie jaar tijd. Maassluis staat nog net onder Schiedam. Maassluis heeft per inwoner voor 20,27 Wp aan zonne-energie, goed voor een 377e plek, maar groeit harder namelijk met 16,02 procent in de afgelopen drie jaar. Vlaardingen wekt per inwoner 17,98 Wp aan zonne-energie op en staat hiermee op de 382e plaats. De groei is 10,89 procent ten opzichte van drie jaar geleden.

Om deze lage aantallen bij de gemeenten onder de aandacht te brengen en hen aan te sporen hierop actie te ondernemen, neemt de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland binnenkort contact met de Zuid-Hollandse gemeenten op.Gerelateerd