Meerdere bijstandsuitkeringen beëindigd na fraudeonderzoek

23-02-2019 Nieuws Redactie

MAASSLUIS – Vanaf 2015 zijn er in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam in totaal twaalf onderzoeken geweest naar vermogen in het buitenland van mensen die een bijstandsuitkering krijgen. Al deze onderzoeken hebben geleid tot beëindiging van de uitkeringen, blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van Forum voor Maassluis.

Forum voor Maassluis wil weten of er in Maassluis mensen wonen die een huis in het buitenland bezitten, maar ook een bijstandsuitkering krijgen en stelde zodoende vragen aan het Maassluise college. Het college meldt dat Stroomopwaarts als uitvoeringsorganisatie ook onderzoek doet naar mogelijke fraude. ,,Als onderdeel van een onderzoek naar vermogen, kan er onderzoek naar vermogen in het buitenland gedaan worden. Als het gaat om een vermoeden van verzwegen vermogen in het buitenland, werkt Stroomopwaarts samen met het Internationaal Bureau Fraude-informatie (IBF).”

Vanaf 2015 zijn er in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam in totaal twaalf onderzoeken geweest naar vermogen in het buitenland. Al de onderzoeken hebben geleid tot beëindiging en terugvordering van de uitkeringen: één onderzoek in Maassluis (Hongarije), drie onderzoeken in Vlaardingen (Spanje, Marokko en Turkije) en acht onderzoeken in Schiedam (België, Spanje, India, 2x in Suriname en 3x in Turkije).Gerelateerd