Meet zelf de luchtkwaliteit in de buurt

03-11-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Met eigen ogen zien hoe de luchtkwaliteit in de buurt is en of deze in de loop van het jaar verandert? Via de gemeente is het mogelijk je aan te melden als ‘meter van luchtkwaliteit’. Maximaal tien personen kunnen hieraan meedoen. Meedoen is gratis en eenvoudig.

DCMR Milieudienst Rijnmond meet sinds 1969 de luchtkwaliteit in de regio. Op www.luchtmeetnet.nl is real-time te zien waar de meetstations staan en of de luchtkwaliteit in orde is. In 2019 wordt er exact 50 jaar gemeten. Daarom nodigt DCMR 10 bewoners per gemeente uit met hen mee te meten op fijnstof.

Januari 2019

De deelnemers krijgen tijdens een informatieavond in december verdere uitleg en instructies. De metingen starten in januari 2019. Deelnemers mogen zelf kiezen waar ze de buitenluchtkwaliteit willen meten en krijgen van de DCMR iedere vier weken een buisje toegestuurd.

Dit meetbuisje moet iedere keer op dezelfde locatie worden opgehangen. Na iedere vier weken sturen de deelnemers het buisje terug naar de DCMR. Zij laten deze analyseren en sturen de resultaten per e-mail aan de deelnemers. De proef duurt één jaar.

Luchtkwaliteit

DCMR verzamelt zo data over de onze luchtkwaliteit en deelnemers krijgen een beeld van de luchtkwaliteit rondom hun huis. Aanmelden kan tot uiterlijk zaterdag 17 november 2018 aan via het e-mailadres milieu@maassluis.nl. Gebruik als onderwerp van de e-mail 'Meten luchtkwaliteit gemeente Maassluis' en vermeld naam, adres en telefoonnummer.

Uitnodiging informatieavond

De inschrijvers krijgen vervolgens een uitnodiging voor een informatieavond. Daarna kunnen zij besluiten wel of niet mee te doen. Bij voldoende aanmeldingen wordt gekeken naar een evenwichtige verspreiding over de verschillende wijken in Maassluis.

 Gerelateerd