Minder wateroverlast met boomspiegels en geveltuinen

30-09-2021 Nieuws Redactie

Wethouder Fred Voskamp bij de start van de aanleg van boomspiegels met hulp van de brandweer en Van Kortenhof Fietsen (Fotograaf: Sarah Vlekke).

MAASSLUIS - De aanleg van twee geveltuinen en beplanting van drie boomspiegels aan de Heldringstraat bij Van Kortenhof Fietsen is donderdag 30 september gestart. In aanwezigheid van wethouder Fred Voskamp startte de brandweer de aanleg door op ludieke wijze de plantjes water te geven. Het project is een voorbeeld van Rainproof Maassluis, waarmee de gemeente maatregelen neemt om nu en in de toekomst wateroverlast tegen te gaan.

Geveltuinen aanleggen en het beplanten van boomspiegels, zoals in de Heldringstraat gebeurt, zorgen ervoor dat regenwater wordt opgevangen in de bodem. Het water blijft hiermee niet op straat staan als riolen de extreme regenval niet meer aan kunnen. Wethouder Fred Voskamp: ,,Wateroverlast bestrijden doen we niet alleen met grote projecten. Ook relatief kleine projecten verdienen alle steun. Samen maken we Maassluis Rainproof. Wat je doet telt!"

'De Kleine Waterweg'
Hevige regenval zorgde in het verleden meerdere malen voor wateroverlast in de Heldringstraat én een onbereikbare brandweerkazerne. Door anders te denken vond de gemeente een oplossing voor dat probleem. Een omgedraaide verkeersdrempel, die omlaag gaat in plaats van omhoog, zorgt ervoor dat het overtollige water bij de brandweerkazerne nu wegstroomt richting de haven. Naast de aanleg van deze ‘Kleine Waterweg’ moet het extra groen van de geveltuinen en de boomspiegels zorgen voor een nog regenbestendiger Heldringstraat.

Initiatieven
Ook in de nabijgelegen Arie Krijgsmanstraat startten bewoners eerder een 'Rainproof'-initiatief om wateroverlast tegen te gaan. Met door de gemeente geleverde sedumplanten werden schuurdaken vergroend. Deze vetplanten kunnen goed tegen droogte en bij piekbuien water vasthouden. Gemeente Maassluis ondersteunt graag meer Rainprojecten in deze buurt.Gerelateerd