Mondkapje en coronabewijs verplicht op meer plekken

03-11-2021 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Mondkapje worden met ingang van zaterdag weer verplicht in winkels en publieke binnenruimtes en ook bij bijvoorbeeld de kapper. Ook is voortaan een coronatoegangsbewijs nodig in musea, sportscholen en het zwembad. Dat zijn de meest concrete maatregelen die demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gisteravond bekendmaakten tijdens een nieuwe corona-persconferentie.

Per direct gaan er drie dringende adviezen in. De eerste betreft het onderling anderhalve meter afstand houden. Verder wil het kabinet dat wie kan tenminste de helft van de tijd thuis werkt. En verder is het dringende advies drukte onderweg en de spits te mijden. Behalve op genoemde plekken geldt ook vanaf zaterdag weer de plicht om mondkapjes te dragen in stations, op perrons en op het hele vliegveld. Studenten en docenten op het mbo, hbo en de universiteit moeten ook weer een mondkapje opdoen als zij zich verplaatsen.

Een coronatoegangsbewijs is weer nodig voor volwassen deelnemers aan en toeschouwers van de georganiseerde amateursport. Ook bezoekers van musea, dierentuinen en pretparken moeten voortaan een QR-code kunnen tonen willen ze binnen mogen. Verder geldt de verplichting ook voor beurzen en congressen. En ook wie buiten op een terras wil gaan zitten moet kunnen laten zijn gevaccineerd of recent getest te zijn. Een uitzondering voor de verplichting van een coronabewijs geldt voor georganiseerde jeugdactiviteiten, zoals een kamp van de scouting of de sinterklaasintocht. Mondkapjes zijn na zaterdag niet verplicht op plekken waar een Coronatoegangsbewijs vereist is.

Het kabinet kondigde ook aan te werken aan een maatregel waarmee werkgevers de mogelijkheid krijgen hun medewerkers naar een coronatoegangsbewijs te vragen.Gerelateerd