Natuurvriendelijke bestrijding van eikenprocessierupsen

25-05-2020 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Nu het einde van de maand mei nadert en juni op het punt van beginnen staat, ontstaat de mogelijke overlast door de brandharen van eikenprocessierupsen. De gemeente Maassluis kiest ervoor deze rups ‘actief en natuurvriendelijk’ te bestrijden. De eikenprocessierups is in deze tijd van het jaar zover ontwikkeld dat het dier zijn brandharen loslaat. Deze minuscule haartjes kunnen zorgen voor irritatie van de huid, ogen, keel en luchtwegen.

In Maassluis staan niet heel veel eikenbomen waardoor de overlast op voorhand niet erg groot is. Op de plekken waar wel eiken staan, plaatst de gemeente zogenaamde natuurvriendelijke feromoonvallen. Daarmee wordt onderzocht en actief in de gaten gehouden waar eikenprocessierupsen voor overlast kunnen zorgen.

Nesten wegzuigen
Op welk moment de rupsen voor overlast gaan zorgen is ook afhankelijk van de temperatuur. Pas bij warmer weer ontstaat de overlast. In Maassluis worden de eiken daarom meerdere malen per seizoen gecontroleerd. Als er daadwerkelijk overlast ontstaat, laat de gemeente de rupsennesten wegzuigen. Door het plaatsen van mezennesten wordt geprobeerd te vermijden dat overlast ontstaat. Mezen zijn namelijk een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

Vleermuizen
Ook vleermuizen zijn een belangrijke natuurlijke vijand van dit plaagdier maar vleermuizen hebben het niet gemunt op de rupsen maar op de vlinder (mot) die uit de rups ontstaat. Vleermuizen kunnen op die manier zorgen dat het aantal eikenprocessierupsen volgend jaar kleiner is.Gerelateerd