Niet meer appen, bellen en 'Insta'... op de fiets

01-07-2019 Nieuws Redactie

MAASSLUIS – Niet appen, niet bellen, niet je muziek wisselen, niet je Facebook checken, geen ‘Insta’, Snapchat, Tinder, Grindr, of noem maar op!

Vanaf vandaag, 1 juli, is het verboden om mobiele elektronische apparaten in de hand te hebben terwijl je een voertuig bestuurt. Dit verbod geldt dus niet alleen voor automobilisten, maar bijvoorbeeld ook voor bestuurders van een fiets, scooter, invalidenvoertuig of tram.

Met het verbod wordt geprobeerd afleiding in het verkeer tegen te gaan. Wie bijvoorbeeld een telefoon gebruikt tijdens het rijden loopt (volgens berekeningen) minstens 25 keer meer risico op een ongeluk. Jaarlijks vallen door afleiding in het verkeer tientallen doden en honderden gewonden.

De boete voor het vasthouden van een mobiel apparaat op de fiets is 95 euro. Voor bestuurders van gemotoriseerde voertuigen is dat 240 euro.

Fietsers

De media hebben het vooral over een app-verbod voor fietsers. Maar het gaat verder dan dat. Het verbod geldt voor alle bestuurders van voertuigen. Toch is die specifieke aandacht voor fietsers goed. Dat is namelijk een kwetsbare groep op de weg. Als fietsers door onoplettendheid ergens tegenaan botsen of een ander rijdt hen aan, dan heeft dat vaak ernstige gevolgen.

De politie is van plan om direct te gaan handhaven en een overgangsperiode is er niet. Handig om de kinderen het nog even een keer extra te vertellen voordat ze de deur uitgaan.



Gerelateerd