Categorieën

Service

Noodkreet Maassluis over financiële tekorten Wmo

Noodkreet Maassluis over financiële tekorten Wmo
Nieuws

Noodkreet Maassluis over financiële tekorten Wmo

  • Redactie
  • 19-06-2020
  • Nieuws
Noodkreet Maassluis over financiële tekorten Wmo
MAASSLUIS - Een groep gemeenten, waaronder gemeente Maassluis, hebben in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een dringende oproep gedaan waarin zij aandacht vragen voor de financiële tekorten op het gebied van sociaal domein en algemene uitkeringen. Zij stellen een aantal maatregelen voor, zoals een uitkering van het Rijk voor de extra kosten die de gemeentes maken voor de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo), en de afschaffing van het vaste maandtarief voor Wmo-voorzieningen.

Niet meer betaalbaar

"Wij willen er zijn voor de kwetsbare mensen die ons nodig hebben, en dat wordt ons wel heel moeilijk gemaakt door de steeds verder oplopende kosten in het sociaal domein", bevestigt wethouder Corine Bronsveld haar steun voor de noodkreet. "Het aantal hulpvragen stijgt doordat mensen langer thuis blijven wonen, de hulp wordt duurder, en de bijdrage die mensen betalen is laag en voor iedereen gelijk, ongeacht het inkomen. Onder die omstandigheden is de Wmo voor gemeenten niet meer betaalbaar."

Dichterbij de burger

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van hun inwoners die niet goed in staat zijn mee te doen in de maatschappij. Achterliggende gedachte van het Rijk om dit bij de gemeenten neer te leggen, was het idee dat gemeenten beter in staat zouden zijn om de zorg efficiënter in te richten en bovendien dichter bij de burger staan. Bronsveld: "Daar zijn we het mee eens, maar niet onder deze voorwaarden. Wij willen ook in de toekomst ondersteuning blijven bieden aan onze kwetsbare inwoners. En daarom moet de minister nu ingrijpen."

Niet sluitende begroting

Na een eerdere brandbrief in mei 2020, doen de gemeenten nu een oproep aan de VNG om met minister Hugo de Jonge te gaan praten over de voorgestelde maatregelen. De gemeenten geven aan dat als de voorgestelde maatregelen niet worden gerealiseerd, een niet sluitende begroting zeker het resultaat wordt voor de gemeenten die de brief ondersteunen.