OM wil man uit Maassluis tien jaar achter slot en grendel

18-02-2021 Nieuws Redactie

AMSTERDAM - Een Maassluizenaar hoorde gisteren voor de rechtbank in Amsterdam tien jaar celstraf tegen zich eisen. De officier van justitie wil hem zo lang achter tralies hebben voor een gewelddadige 'ripdeal' op een 27-jarige Almeerder.

Naast de man uit Maassluis stonden mannen uit Rotterdam en uit België terecht, die wat het Openbaar Ministerie betreft eveneens tien jaar de cel in gaan. Zijn zouden alledrie schuldig zijn aan poging tot doodslag.

Het drietal wilde de Almeerder in juni 2019 beroven van zijn wiet: zeven kilo wel te verstaan. In een parkeergarage in Amsterdam-Oost sloegen zij hun slag. Daar had een van de drie met de man afgesproken om wiet te verhandelen. De verkoper werd daarbij met een machinepistool in zijn arm geschoten. Tijdens de rechtszaak bleek dat de Almeerder nog steeds psychisch en lichamelijk last heeft van de gewelddadige beroving, zo bericht Omroep Flevoland. Door het schot liep de man meerdere gebroken en verbrijzelde botten in zijn arm op; die is nog steeds niet goed te gebruiken. De man wil daarom vijtienduizend euro smartengeld van de drie verdachten.

Zij ontkennen elke betrokkenheid, hun advocaten vroegen om vrijspraak. De verdediging trekt de betrouwbaarheid van het slachtoffer in twijfel. Zijn verklaringen en herkenningen. kloppen volgens hun ook niet. Uit verklaringen van de Almeerder maakten de advocaten verder op dat er eigenlijk onbedoeld was geschoten.

Maar de officier van justitie achtte het tegendeel bewezen op basis van afgeluisterde gesprekken voor en na een uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht over het schietincident. Ook herkende de Almeerder de 39-jarige verdachte uit België op een politiefoto als de man waarmee hij de afspraak had. Daarbij maakt het volgens het OM niet uit wie het schot heeft gelost. Ze hadden als groep geopereerd. "Ze hebben bewust de kans aanvaard dat er zou worden geschoten met mogelijk dodelijk gevolg", aldus de aanklager.

De rechtbank in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.Gerelateerd