Ontslagen door je collega’s

20-11-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS – Opnieuw landelijke aandacht voor IT- en marketingbedrijf Keytoe uit Maassluis. Het bedrijf kwam eerder dit jaar in het nieuws door hun ‘salaris-app’, nu is er aandacht voor de manier waarop zij reorganiseren: werknemers worden niet ontslagen door een baas, maar ‘weggestemd’ door collega’s.

Waar werknemers normaal gesproken worden ontslagen door een baas, kiest Keytoe voor een ongewone aanpak: het personeel komt bij elkaar om collega’s weg te stemmen. Een paar grote klanten haakten in de zomer af, zo meldt de NOS, waardoor er iets moest gebeuren om een faillissement te voorkomen. In een stemronde spraken medewerkers van Keytoe op post-its hun voorkeur uit. De stemmen werden voorgelezen en op een bord werd vervolgens een streepje achter de desbetreffende werknemer gezet. Vijf collega’s werden ‘weggestemd’.

Salaris-app

In augustus dit jaar kwam Keytoe al landelijk in het nieuws omdat het bedrijf de werknemers laat bepalen hoeveel geld hun collega’s verdienen. Collega’s beoordelen elkaar in de app met één score: gevoel. Alle dagelijkse scores worden bij elkaar opgeteld tot een gemiddelde maandscore die vervolgens het salaris bepaalt.Gerelateerd