Categorieën

Service

Politie komt met meldpunt voor vuurwapens

Politie komt met meldpunt voor vuurwapens
Nieuws

Politie komt met meldpunt voor vuurwapens

  • Redactie
  • 13-05-2020
  • Nieuws
Politie komt met meldpunt voor vuurwapens

ROTTERDAM - In de strijd tegen vuurwapengeweld komt de politie met een speciaal telefoonnummer om te gebruiken voor wie vuurwapens wil aangeven bij de politie.

Dit is bedoeld om de identiteit van de tipgever nog beter af te kunnen schermen, aldus de politie en het Openbaar Ministerie. Het nummer van het meldpunt is T: 06-33236432.

Telefoontjes naar dit nummer komen rechtstreeks binnen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI), een afdeling die strikt vertrouwelijk omgaat met de gegevens van de melder.

De politie besloot tot het instellen van het speciale nummer mede omdat in de regio Rotterdam afgelopen week vijf schietpartijen plaatsvonden. De laatste van de vijf kende een dodelijke afloop. Eind april vond een dodelijke schietpartij plaats in Dordrecht. In die plaats werd vorig jaar al besloten om te beginnen met persoonsgericht fouilleren in de strijd tegen het vuurwapenbezit. Ook een tipgeldregeling voor mensen die wapens melden maakte deel uit van de inzet van politie en justitie tegen het vuurwapengeweld.

“De tipgeldregeling is helaas nog weinig gebruikt de afgelopen maanden”, licht Mohammed Mouch, binnen de politie verantwoordelijk voor de aanpak van illegale vuurwapens, toe. “Dat kan zijn omdat de regeling nog niet genoeg bekendheid heeft. Het kan ook zijn dat mensen het spannend vinden om te melden of angst hebben dat hun gegevens openbaar zouden worden. Terwijl vertrouwelijkheid van de melder juist voorop staat. De tipgeldregeling is van meet af aan was ingericht op het vertrouwelijk melden. Door nu een 06 nummer te gaan gebruiken dat binnenkomt bij een speciale afdeling die als core business het afschermen van informanten heeft, hebben we die vertrouwelijkheid nog verder verankerd.”

Politie en Openbaar Ministerie waarborgen dat de melder van een vuurwapen niet met persoonlijke gegevens in dossiers wordt opgenomen en dat advocaat en verdachte dus niet achter hun identiteit kunnen komen. “Dat telefoontje ligt bij de TCI, het Team Criminele Inlichtingen”, legt Mouch uit. “Je krijgt geen medewerker aan de lijn, maar spreekt je melding in op een voicemail. De TCI, gewend aan werken met afgeschermde informanten, houdt de gegevens van de melder vertrouwelijk. Zelfs voor de rest van de politie-organisatie. Zo hopen we het aantal tips over vuurwapens alsnog te kunnen vergroten en wapens van straat te halen, want dat schieten, dat moet echt stoppen. Alleen hebben we de bewoners van de wijken daar keihard bij nodig. De verantwoordelijkheid om de straten wapenvrij te krijgen, dragen we samen.”

Mouch signaleert nog een andere ontwikkeling: "Criminelen maken steeds vaker gebruik van automatische wapens. Wapens waar je minder gericht mee kunt schieten en de kans op ‘verdwaalde kogels’ en onschuldige slachtoffers veel groter is."

Tipgevers die gebruikmaken van het nieuwe nummer kunnen dus tipgeld ontvangen. Dat bedraagt maximaal 750 euro, als een wapen op het aangegeven adres wordt gevonden.  “De beloning is tot op heden vier keer uitgekeerd, maar we hopen dat dat er de komende maanden veel meer worden”, aldus Mouch. De regeling geldt voor het hele werkgebied van de politie Rotterdam, dat zijn het Rijnmondgebied en het Zuid-Holland Zuidgebied.