Politiepost kan het landelijke voorbeeld zijn

29-01-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - De politiepost in het stadhuis van Maassluis wordt vandaag geopend door burgemeester Edo Haan en Gunther Tijdink, teamchef Waterweg van het Korps Nationale Politie. In het gebouw zat vroeger de Sociale Dienst. Wijkagent Koos van Holstein vertelt over zijn nieuwe werkplek in het stadhuis in Maassluis en vindt dat het als landelijk voorbeeld gezien kan worden.

Je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt. Maar stel dat je op een zondagavond van vakantie thuiskomt en je ontdekt tot je schrik dat het hele huis overhoop ligt? Inbrekers... wat moet je dan? Aangifte doen bij de nieuwe politiepost, die volgende week in het stadhuis geopend wordt? Welnee, zegt wijkagent Koos van Holstein. "We komen bij high impact crimes als inbraken en overvallen bij de mensen thuis, die laten we niet naar de politiepost komen. Dat deden we al hoor, maar vanaf februari werken alle wijkagenten met een Chromebook. We hebben dan onze hele werkomgeving bij ons, we nemen de verklaring op en de mensen kunnen meteen aangifte doen."

Zo min mogelijk op kantoor
Want dat is waar de wijkagent allereerst thuishoort, op straat, zegt Koos van Holstein: "Daar zijn wij nodig, ik hoop zo min mogelijk op kantoor te zijn." Betekent dit dan dat Van Holstein niet blij is met zijn nieuwe werkplek in het stadhuis? Zeker niet! "Toen jaren geleden besloten werd om het politiebureau aan de Westlandseweg 1 te sluiten voor het publiek en de baliefunctie verdween, vond ik dat echt een dieptepunt. Dan moest je buiten op een knop drukken in een tochtig portaal als je een agent wilde spreken. Door het voorbij razende verkeer verstond je de intercom niet en liepen bezoekers soms weg. Armoe ten top. Dat is niet de manier om met je publiek om te gaan, je vergrootte daarmee de afstand, terwijl het publiek je beste vriend is."

Dat wordt nu allemaal beter dankzij de nieuwe politiepost in het stadhuis. Van Holstein: "Nu kunnen we op openingstijden gebruikmaken van de baliefunctie van de gemeente, ik denk dat daar onze winst zit." Hoe gaat het nu in de praktijk werken? Bij een afspraak haalt de wijkagent zijn gast bij de balie van het stadhuis op en gaan ze samen naar de spreekkamer in de politiepost. "Nu kan ik ook zien dat mijn bezoek voor de deur staat, in tegenstelling tot aan de Westlandseweg, dat was een bunker."

Zonder afspraak?
Komt iemand zonder afspraak? Ook goed. "Bij de balie in het stadhuis ligt een lijst met de namen van alle wijkagenten, dan vraagt de baliemedewerker in welke straat je woont en dan weten ze direct welke wijkagent daarbij hoort. Dan kunnen ze een afspraak maken of ik kom meteen als ik mijn werk kan afbreken. Dat is honderd procent verbeterd."

De locatie is ook perfect, vindt hij. "Maassluis is zeven kilometer lang, drie kilometer breed. Dan zitten we met de post in het stadhuis precies in het midden, ideaal. Je kan van hieruit alles lopend, op de fiets of met de scooter doen, een auto is niet noodzakelijk in Maassluis. Sowieso heb je als je loopt veel meer contact met het publiek, dat heb je niet hoor als je met de auto gaat. Contact maken met mensen is ook onze taak. Dat doen we graag hoor, dat is ook het leukst."

In de politiepost is ook de gemeentelijke afdeling Openbare Orde en Wijkbeheer gevestigd. Koos van Holstein verwacht er veel van. "De samenwerking was al goed, we waren al jaren kind aan huis, het wordt alleen maar makkelijker om elkaar te vinden. We hadden al met het gemeentelijke team van Handhaving en Toezicht wekelijks een briefing, wij willen nu naar een dagelijkse briefing van vijf tot tien minuten."

Hij vervolgt: "Wat is makkelijker dan dat? Handhaving en Toezicht zijn letterlijk onze buren, daar hebben we een heel mooi zaaltje voor gekregen. Super! Daarnaast werken we ook al heel goed samen met de medewerkers van wijkbeheer. De contacten met de wijkcoördinator, de coördinator buurtpreventie en de buurtregisseur zijn voor ons belangrijk en zullen in de nieuwe situatie alleen maar beter worden.”

Ei van Columbus
En er is nog een voordeel: bijvoorbeeld bij de voorbereiding van evenementen in Maassluis. "Dan is het super dat je even kan overleggen met je gemeentelijke collega’s van vergunningen: pakken jullie dit op of wij? Dan voorkom je dubbel werk. Deze politiepost zou eigenlijk het landelijke voorbeeld moeten worden, dit is het ei van Columbus. Allemaal bij elkaar, dit is het!"

Van Holstein begon in 1983 in Maassluis bij wat toen nog de gemeentepolitie was. "Ik had een open sollicitatie gedaan bij Cees van Nieuwkoop, de korpschef van Maassluis, ben uitgenodigd en aangenomen, ik heb er nog nooit spijt van gehad. Maassluis was heel anders dan de gemeente waar ik eerst heb gezeten, het was hier het Walhalla: Maassluis had een wagenpark van acht wagens, dat was bizar! De gemeenteraad was hier ook zeer welwillend, echt pro politie."

Het politiewerk was toen wel heel anders. "Vroeger was je bijna alleen bezig met verkeer, dat maakt nu nog maar een klein deel uit van je werk. Nu gaat het bijvoorbeeld om woning- en bedrijfsinbraken of de aanpak van hennepplantages.” Zijn oude 'baas' zal aanwezig zijn bij de opening, dat vindt Van Holstein wel op zijn plaats. "Cees van Nieuwkoop is een op en top politieman, we gaan nog wel eens langs bij hem om een bakkie te doen en over vroeger te praten. Bij de opening gaan we hem met de politiewagen ophalen, dat vindt hij vast geweldig."

Gerelateerd