Reuzenberenklauw gezien? Meld het!

23-07-2019 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - De Reuzenberenklauw kan veel overlast veroorzaken. Hij verdringt inheemse plantensoorten en de sappen en brandharen van de plant kunnen bij aanraking huidirritatie, blaren en zelfs brandwonden veroorzaken. De gemeente Maassluis vraagt inwoners een melding te doen bij het aantreffen van de Reuzenberenklauw.

De Reuzenberenklauw is niet zo moeilijk te herkennen. De plant kan wel 3 tot 5 meter hoog worden en bloeit van juni tot ver in de herfst, met grote witte bloemschermen. Daarnaast heeft de Reuzenberenklauw bladeren met diepe veervormige insnijdingen. Naast de Reuzenberenklauw komt ook de inheemse gewone berenklauw voor. Deze kleinere variant van ongeveer 90 tot 150 centimeter hoog groeit voornamelijk in grasbermen en is nauwelijks schadelijk voor mens en dier. Deze kleinere variant worden ook niet bestreden.

Bestrijding

De Reuzenberenklauw wordt door de gemeente bestreden. Afhankelijk van de locatie worden de planten gemaaid of uitgegraven. De gemeente houdt een overzicht bij van locaties waar de Berenklauw voorkomt. Zo kunnen deze actief bestreden worden. Ziet u de Reuzenberenklauw in het gemeentelijk groen staan? Meld dit dan altijd via www.maassluis.nl/meldingen. Medewerkers van Stadsbedrijf kunnen dan de groei en verspreiding van de plant tegengaan.

Groeit de Reuzenberenklauw in uw eigen tuin, verwijder deze dan zeer voorzichtig. Vermijd contact met de huid en ogen. Daag bijvoorbeeld beschermende kleding als laarzen, handschoenen en een regenpak. Ook de ogen moeten beschermd zijn. De plantenresten kunnen, na het afsteken van de plant (op ongeveer 20 centimeter onder de grond) of het afmaaien (meerdere keren per jaar), met het groenafval worden afgevoerd.

Eerste hulp

Bent u in contact gekomen met de Reuzenberenklauw, was dan direct de huid met water en zeep. Als er geen gelegenheid is om de huid af te spoelen, bedek de huid dan meteen. Na het afspoelen moet u de huid ook bedekken zodat er geen zonlicht op kan komen. Het is verstandig om een week uit de zon te blijven. Wrijf het sap niet uit over de huid en raak het gezicht niet aan.

Ga naar de huisarts als er toch 'iets' te zien is, bijvoorbeeld rode uitslag. Heeft u sap in de ogen gekregen? Spoel u ogen direct uit met veel water en neem meteen contact op met de huisarts. Ga direct naar de spoedeisende hulp als u het sap in de mond heeft gekregen. Dit is zeer gevaarlijk.

 Gerelateerd