Rode Amerikaanse rivierkreeft gezien? Meld het!

02-08-2017 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Steeds vaker komt de rode Amerikaanse rivierkreeft in Nederland voor. Ook in Zuid-Holland is deze rivierkreeft te vinden. Het diertje is bedreigend voor andere soorten en kan oevers aantasten. Het Hoogheemraadschap van Delfland wil daarom in kaart brengen waar de rode Amerikaanse rivierkreeft leeft. Zo wil het waterschap tot een goede aanpak komen om schade te voorkomen.

De rivierkreeften eten waterplanten en lopen over de bodem van het water. Daarmee woelen ze de bodem om, waardoor het water troebel wordt en er kan vervolgens geen zonlicht de diepere lagen van het water bereiken. Het gevolg is dat dan de vegetatie dood gaat. In Maassluis is het nog niet zover, maar in andere gebieden verarmen deze kreeftjes zo het ecologische systeem. Via tuincentra en restaurantkeukens zijn ze in onze wateren terecht gekomen, ontsnapt dus. Ze worden maximaal zo'n 16 centimeter groot.

Het waterschap roept iedereen op die deze rode of een andere kreeftsoort ziet om het te melden. Melden kan via de website van het hoogheemraadschap: www.hhdelfland.nl (Klik op: ik wil iets melden). 

Gerelateerd