Rode loper uitgerold voor veteranen in Maassluis

11-07-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Drie historische militaire voertuigen stonden zaterdag 7 juli 2018 geparkeerd voor theater Koningshof. De rode loper werd uitgerold en burgemeester Haan ontving de Maassluise veteranen met familie voor de viering van Veteranendag.

Maar ook 'gewone' Maassluizers waren meer dan welkom om meer te weten te komen over wat veteranen tijdens hun missie hebben meegemaakt. Onder vaak moeilijke omstandigheden, soms met levensgevaar hebben de veteranen missies moeten voltooien in opdracht van hun land.

En daar bedankte burgemeester Haan de Maassluise veteranen voor in zijn speech: "Ik kan het me niet voorstellen hoe het moet voelen om op het vliegveld of bij een haven afscheid te moeten nemen van familie en vrienden, mét de wetenschap dat je ook niet terug kan komen. Ik voel dan ook een diep respect voor jullie allen. U heeft een missie uitgevoerd en daar wil ik u namens Maassluis voor bedanken."

Persoonlijk verhaal
Op uitnodiging van Veteranen Maassluis kwam brigade-generaal (Arco) Solkesz, commandant van de divisie Personeel en Organisatie vertellen over zijn werk en ervaringen op missie. Hij diende onder meer als commandant van een bevoorradingscompagnie in Bosnië en werd in 2006 uitgezonden naar Afghanistan voor zowel de planning van alle militaire operaties alsmede de afstemming van de civiel-militaire samenwerking in Noord Afghanistan. Met zijn persoonlijke verhaal wist hij de aanwezige veteranen van het begin tot het einde te boeien.

Dit jaar werd de Maassluise Veteranendag voor de tweede keer in theater Koningshof georganiseerd. De verschuiving van locatie, voorheen werd het in het stadhuis georganiseerd, maakt onderdeel uit van een nieuwe aanpak. Met deze nieuwe invulling wilt Maassluis de uitzonderlijke inzet van haar veteranen zichtbaarder maken voor haar inwoners en meer jonge veteranen naar de Veteranendag trekken.

Ook deze jonge veteranen mogen trots zijn op de inzet die zij hebben gepleegd. Uit onderzoek blijkt echter dat oudere veteranen zich vaker veteraan noemen en dat zij ook trotser op hun veteranenstatus zijn dan jongere veteranen.

Podium
Burgemeester Haan: "Ik denk dat het door de leeftijd komt en de fase waarin jonge veteranen zitten waardoor zij zich minder veteraan voelen. Ze werken nog, kunnen het druk hebben met een gezin en kijken meer vooruit dan terug, terwijl oudere veteranen eerder geneigd zijn om terug te blikken op hun leven. Ik hoop dan ook dat door de publiciteit rondom deze Veteranendag en de Veteranencafés er nog meer jongere veteranen naar de bijeenkomsten komen. Ook zij verdienen een podium en meer dank voor hun inzet."

Naast de serieuze noot is de Maassluise Veteranendag ook vooral een viering. Het muzikale trio; de Rotterdamse Flamingo's speelde toepasselijke muziek en kinderen konden knutselen en zich laten schminken bij Studio Springboon. Veteranen Maassluis heeft de veteranen gevraagd foto’s in te sturen van hun missies. Bij deze fototentoonstelling haalden de aanwezige veteranen met een drankje in de hand herinneringen op aan hun eigen missies.

De militaire voertuigen voor de ingang van theater Koningshof waren voor zowel jong als oud een ware trekpleister. Kinderen namen plaats achter het stuur voor een stoere foto en de veteranen vertelden over hun ervaringen op de jeep.

Veteranencafé
In Maassluis wordt veteranen ook een podium gegeven met het Veteranencafé. Het Veteranencafé wordt door Veteranen Maassluis, in samenwerking met de gemeente, op zaterdag 20 oktober 2018 van 15.00 tot 17.00 uur in Museum Maassluis gehouden. Alle veteranen uit Maassluis zijn hiervoor van harte uitgenodigd. Wilt u meer informatie over het Veteranencafé of Veteranen Maassluis, mail dan naar veteranenmaassluis@gmail.com.Gerelateerd