Strijder mensenrechten en ontvanger Geuzenpenning overleden in gevangenis

28-04-2020 Nieuws Redactie

MAASSLUIS/VLAARDINGEN - Dr Abdullah al-Hamid, dichter en professor en ook één van de oprichters van de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA, is op 24 april in de gevangenis overleden. Dit jaar kreeg ACPRA de Geuzenpenning.

Dr Abdullah al-Hamid zat al jaren in de Saoedische gevangenis vanwege het opkomen voor mensenrechten in Saoedi-Arabië. Hij had een steeds slechter wordende gezondheid. Daarover werd hem volgens mensenrechtenorganisaties gezegd dat hij dit niet tegen zijn familie mocht vertellen. Eerder had een arts gezegd dat hij geopereerd zou moeten worden aan zijn hart. Op 9 april kreeg hij een beroerte en raakte hij comateus waarna hij uiteindelijk in de gevangenis stierf op 24 april. Hij was 69 jaar oud toen hij overleed.

ACPRA heeft sinds haar oprichting in 2009 vastberaden geprobeerd het Saoedische bewind ertoe te bewegen broodnodige hervormingen door te voeren. Dit heeft ze met veel moed gedaan, maar ACPRA heeft er een zeer zware prijs voor moeten betalen. Oprichters en leden van ACPRA zitten al jarenlang vast in de gevangenis zonder enig zicht op vrijlating. Toch, zei een van hen kort voordat hij gevangen werd gezet: ,,Al moeten we er vijftien of twintig jaar de gevangenis voor in, dan is dat het zeker waard geweest. Als iedereen zijn mond houdt, zal de situatie in Saoedi-Arabië alleen maar erger worden.’’Gerelateerd