Touwtrekken om eigendom Monstersche Sluis

06-05-2015 Nieuws Redactie

Ko Heijboer bij de wapens van de Hoogheemraden die op de Monstersche sluis zijn vermeld

MAASSLUIS - Het Hoogheemraadschap Delfland vindt dat zij geen eigenaar meer is van de Monstersche sluis in Maassluis. Dit heeft Delfland laten weten aan de gemeente Maassluis en de Stichting Monstersche Sluis. Delfland vindt dat de gemeente de onderhoudskosten moet gaan betalen en andere kosten die verbonden zijn aan het weer functioneren van de sluis. Dit is het uiteindelijke doel van de stichting.

Ko Heijboer van de Algemene Waterschaps Partij Delfland,de partij die bij de laatste waterschapsverkiezingen in Maassluis de grootste partij werd, vindt dit maar een vreemde zaak. Delfland heeft zich 400 jaar als eigenaar gedragen en het onderhoud gepleegd aan de sluis. Op alle bouw– en onderhoudstekeningen en bestekken staat de naam van Delfland vermeld. In de gedenksteen bij de sluis staan zelfs de wapens van de Hoogheemraden vermeld.

Heijboer: "Deze manier van doen is geen enkele burger uit te leggen en juridisch volstrekt onhoudbaar. Als Delfland de sluis na 400 jaar wil overdragen aan de gemeente dan moet ze net als elke burger in Maassluis die zijn huis verkoopt, met de koper in overleg. Veel liever zou ik echter zien dat Delfland zijn verantwoordelijkheid neemt voor de instandhouding van haar cultuurhistorisch eigendom, en samen met de gemeente en de Stichting Monstersche Sluishaar schouders zet onder het herstel."

Bert de Reuver, voorzitter van de stichting Monstersche Sluis is het grotendeels met Heijboer eens: "Je mag op zijn minst verwachten dat Delfland de sluis in een goede werkbare staat overdraagt aan de gemeente."Gerelateerd