Categorieën

Service

Uitreiking Taalheldenprijs Maassluis 2022

Uitreiking Taalheldenprijs Maassluis 2022
Nieuws

Uitreiking Taalheldenprijs Maassluis 2022

  • Redactie
  • 10-10-2022
  • Nieuws
Uitreiking Taalheldenprijs Maassluis 2022
MAASSLUIS - In Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. In Maassluis zetten vele mensen zich in voor de bestrijding van Laaggeletterdheid. U kent ze vast wel: Taalvrijwilligers die actief zijn bij de Taalhuizen, Taalcafé’s , taallessen of als taalmaatje mensen begeleiden. Taalcursisten die trainingen en cursussen volgen en mee doen aan de Taalcafé’s . Organisaties die zich in zetten voor de bestrijding van laaggeletterdheid.

Afgelopen vrijdag werden drie van deze Taalhelden in het zonnetje gezet. Een Taalheld is een inspiratiebron voor velen, want hij/zij helpt anderen om de Nederlandse taal beter te leren. De Taalheld is een voorbeeld voor anderen omdat hij/zij gedreven is om zelf beter de Nederlandse taal te leren. De Taalheld is daadkrachtig, laat mensen in hun waarde en biedt een luisterend oor.

 Categorieën

In De Taalheldenverkiezing was in drie categorieën een prijs te winnen:

· Taalcursist, een (voormalig) laaggeletterde taalcursist of taalambassadeur
· Taalvrijwilliger, een persoon die lees, schrijf- of rekencursisten begeleidt.
· Bruggenbouwer, een persoon die zich inzet om mensen aan elkaar te verbinden in de aanpak van laaggeletterdheid en/of een samenwerkingsverband dat laaggeletterdheid effectief aanpakt.

Voor ieder categorie is door een onafhankelijke jury een winnaar gekozen.

Taalcursist

Taalcursist is dit jaar gewonnen door Saad Alkassou. Saad is een van de bewoners van de Lady Anne. Vanaf het begin is hij geïnteresseerd in het leren van de Nederlandse taal te leren. Niet alleen zelf leert hij hard, hij motiveert ook anderen om naar de lessen te komen. Regelmatig zit hij met een klein groepje bij elkaar op de boot om samen te oefenen met wat ze in de lessen geleerd hebben. Hiermee is hij oprecht een inspiratiebron voor anderen.

Taalvrijwilliger

Taalvrijwilliger is dit jaar geworden Anneke Verstraete. Anneke werkt al heel lang als vrijwilliger bij de bibliotheek. Op vrijdagochtend begeleidt zij de huiswerkklas. De stof die ze aan het begin van de week van de docent hebben geleerd, wordt herhaald en Anneke begeleidt de dames met hun huiswerk. Vanaf het begin is ze ook betrokken bij de vluchtelingen van de Lady Anne. Al snel heeft ze de analfabeten onder haar hoede genomen en leert ze hen geduldig en met veel herhaling de basis van de Nederlandse taal. Ze brengt haar enthousiasme en kennis ook over op andere vrijwilligers, iedereen werkt graag met haar samen.

Bruggenbouwer

Bruggenbouwer 2022 is Semsi Solmaz. Semsi verzorgt al sinds jaar en dag formele taaltrajecten in Maassluis. Hij motiveert en stimuleert cursisten om door te gaan tot het einddoel of nog verder met slechts 1 avond in de week les. Hij participeert met hart en ziel in het Taalnetwerk vanuit Albeda maar ook als inwoner van Maassluis. Want als betrokken inwoner participeert hij in verschillende adviescommissies of werkgroepjes rond nieuwkomers of specifieke doelgroepen. Semsi is een onmisbare schakel in de aanpak laaggeletterdheid.

Alle winnaars worden door de organisatie aangemeld voor de Landelijke Taalheldenverkiezing van Stichting Lezen & Schrijven. Meer weten over het Taalhuis Maassluis? Kijk dan op www.debibliotheekdeplataan.nl.

Bibliotheek de Plataan

Uiverlaan 18, Maassluis

Meer over Bibliotheek de Plataan →