Verzekeraars weigeren kosten noodhospitaal te betalen

07-10-2020 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - Het kon wel eens een begrotelijke zaak gaan worden voor Maassluis en andere gemeenten: het noodhospitaal in Ahoy dat in het voorjaar werd ingericht om de verwachte hausse aan Coronapatiënten te kunnen onderbrengen. De zorgverkeraars hebben aangegeven niet voor de kosten op te draaien, zo melden verschillende media.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zoekt nu in overleg met het ministerie om een oplossing over de kosten. Die liepen op tot ergens tussen de acht en tien miljoen euro, er circuleren verschillende bedragen. Daarin inbegrepen de huur van het sportpaleis, de inrichting en ook de kosten die in Ridderkerk zijn gemaakt waar het Van der Valkhotel geschikt werd gemaakt voor opvang van zieken. Zo ver kwam het uiteindelijk niet, zowel niet bij Van der Valk als in Ahoy.

Het zijn de gemeenten in de regio die door middel van een tijdelijke voorziening, al op 20 maart ingesteld, garant stonden voor de kosten van de noodmaatregelen. Daarbij werd door minister Hugo de Jonge al aangegeven dat de verschillende betrokken partijen het over de kosten in een later stadium wel eens zouden worden. Directeur Arjen Littooij van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gaf aan er ook alle vertrouwen in de hebben dat het met de kosten goed zou komen. "Ik ben trots dat we een voorzitter van de veiligheidsregio hebben, burgemeester Aboutaleb, die op dat moment de knoop heeft doorgehakt: we gaan niet wachten, we nemen nú een besluit. Rotterdam is voorbereid dat als al die patiënten hier komen, dat er niemand op straat ligt. En over geld praten we later."

De inrichting van het noodhospitaal was niet besproken in het ROAZ, het Regionaal Overleg Acute Zorgketen, met daarin ook de verzekeraars.Gerelateerd