Vliegverkeer Rotterdam was bijna nul, maar komt weer op gang

04-06-2020 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - In april reisden bijna 134 duizend passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, 98 procent minder dan in april 2019.

Het vrachtvervoer daalde in deze periode met 25 procent tot 103 duizend ton aan vervoerd gewicht. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.

Het passagiers- en vrachtvervoer op het vliegveld in Rotterdam kwam volledig stil te liggen; van de 134.000 passagiers reisden er achtduizend via het vliegveld in Eindhoven en het resterende leeuwendeel via Schiphol.

Vanwege het coronavirus hebben veel landen in maart beperkende maatregelen voor de luchtvaart afgekondigd. Het aantal vluchten in het handelsverkeer daalde hierdoor in april met ruim negentig procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 4,8 duizend vluchten.

De luchthaven in Rotterdam-Noord heeft een vitale functie en bleef zodoende wel open voor repatriëring, maatschappelijk vliegverkeer (zoals de politie- en traumahelikopter), uitwijkende vliegtuigen en zakelijk luchtverkeer.

In maart kozen nog bijna 63.000 passagiers via Rotterdam het luchtruim of kwamen er aan. Dat gebeurde via 748 vluchten. In februari waren dat nog ruim 104.000 passagiers en 1031 vluchten.

Deze maand zal het beeld anders zijn. Vanaf donderdag 18 juni verzorgt Transavia weer vluchten vanaf Rotterdam. Malaga, Alicante, Ibiza, Girona (allen Spanje), Faro in Portugal en Split (Kroatië) zijn de eerste bestemmingen die weer in het vliegschema van de luchtvaartmaatschappij (de grootste speler op Zestienhoven) zijn opgenomen. De maatschappij zal het aantal bestemmingen langzaam weer opvoeren en bekijkt dit per week, zo heeft zij aangegeven.

Ook moet nog duidelijk worden wanneer andere maatschappijen hun vluchten op Rotterdam hervatten.

De luchthaven heeft nieuwe richtlijnen opgesteld. Zo is het dragen van een niet-medisch mondkapje voor passagiers en luchthavenmedewerkers in de terminal verplicht. Passagiers moeten vooraf een gezondheidsverklaring invullen die ze op het vliegveld moeten tonen. Wegbrengers en ophalers moeten buiten wachten, bij voorkeur op het parkeerterrein bij de auto, aldus de luchthaven.

Afgelopen week werd het vliegveld eigenaar van een nieuwe brandweerkazerne. De oude kazerne is na zestig jaar afgeschreven en de nieuwe kazerne ligt ook centraler. Na de oplevering is het nu zaak de kazerne in te richten; ingebruikname staat voor september op de planning.Gerelateerd