Vogelgriep nog steeds actief, ook in onze omgeving

12-01-2022 Nieuws Redactie

REGIO - Het levert geen mooi beeld op, een dode zwaan of meerkoet in het water. De vogelgriep is nog steeds actief, ook in onze omgeving. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor kippen, eenden, kalkoenen en wilde watervogels. Sinds oktober 2021 worden dode watervogels, zoals zwanen en ganzen, in natuurgebieden gevonden. Ook in deze regio. Dit vogelgriepvirus is in heel Europa aanwezig.

Ziet u een dode watervogel?
Staatsbosbeheer Hof van Delfland heeft tips voor als u een dode watervogel ziet:

  • Raak geen zieke en dode vogels aan en blijf uit de buurt van vogels die afwijkend gedrag vertonen. Vogels kunnen ongecontroleerde bewegingen maken of heel suffig ogen.
  • Houd de hond aan de lijn. Honden kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met dieren die vogelgriep hebben.
  • Blijf op de paden. Probeer zoveel mogelijk de rust te bewaren in gebieden waar veel watervogels zijn. Hiermee voorkomt u de verstoring van watervogels en verkleint u de kans op verspreiding.
Melden dode vogels
Ziet u dode vogels dan kunt u dat melden via de website van Sovon. Als er drie of meer watervogels (zwanen, ganzen en/of eenden) op dezelfde plaats liggen, dan moeten deze worden gemeld bij het Landelijk Meldpunt Dierziekten via telefoonnummer 045-546 31 88. De gemeente zorgt voor het opruimen van dode dieren langs de weg. Maak hiervoor een melding openbare ruimte. Voor dode dieren in het water kunt u contact opnemen met Hoogheemraadschap van Delfland.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over vogelgriep? Kijk op de website van de NVWA.Gerelateerd