Categorieën

Service

Voor rechter: duo dat GGD hackte en Coronabewijzen verkocht

Voor rechter: duo dat GGD hackte en Coronabewijzen verkocht
Nieuws

Voor rechter: duo dat GGD hackte en Coronabewijzen verkocht

  • Redactie
  • 31-08-2022
  • Nieuws
Voor rechter: duo dat GGD hackte en Coronabewijzen verkocht

SCHIEDAM - Ze sleten hun Coronatoegangsbewijzen en -vaccinatiebewijzen aan tenminste honderddertig mensen. En vingen daarvoor tenminste honderd euro per stuk.

Het gaat om Hasan Y. (28) uit Schiedam en de even oude Shpend R. uit Vlaardingen. Ze staan vandaag voor de rechter in Dordrecht. Zij werden verdacht van valsheid in geschrifte, computervredebreuk en witwassen. Deze laatste tenlastelegging werd door de rechtbank nietig verklaard, want ‘te vaag’.

Saskia Belleman doet namens de Telegraaf verslag vanuit de rechtbank.

Tussen 6 april en 11 december in het vorig jaar hebben de twee volgens het Openbaar Ministerie servers van de GGD gehackt om aan valse QR-codes, vaccinatie- en toegangsbewijzen te komen. Daar zouden ze tienduizenden euro's mee hebben verdiend. Dat geld wil het OM terugvorderen.

Shpend R. werkte via een uitzendbureau bij de GGD als administratief medewerker. Hij was actief op meerdere GGD-vaccinatielocaties, in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Rotterdam. Hij registreerde de mensen die een vaccinatie kwamen halen. Hij checkte paspoorten, voerde de info op de gezondheidsverklaringen in en registreerde welke vaccinatie mensen kregen. R. gaf vervolgens de mensen een vaccinatiebewijs. En nee, zegt hij, hij maakte geen nationale Coronatoegangsbewijzen. “Dat deden mensen zelf via hun digi-D." 

Hij nam zelf niet het initiatief, zegt hij. Er waren anderen die kandidaten zochten voor een vals document. R. ving in eerste instantie honderd tot honderdvijftig euro per document, later liep de prijs op tot driehonderd euro.

Hij kon zijn slag slaan nadat mensen een afspraak voor een vaccinatie maakten op een locatie waar R. op dat moment werkte. Shpend R. kreeg vervolgens een lijstje met de BSN-nummers van de mensen die een vals certificaat wilden hebben. 

Shpend R. zegt zijn verantwoordelijkheid te willen nemen voor wat hij heeft gedaan, maar zegt dat er verwijten in het dossier staan waarmee hij niks te maken heeft. Zoals het vervalsen van pcr-testen.

Hasan Y. kende R. en fungeerde als doorgeefluik, naar zijn eigen zeggen. Y. gaf door op welke locatie en op welk tijdstip mensen een afspraak moesten maken, en gaf info zoals BSN-nummers door aan Shpend R. De opbrengst deelden de mannen.

Met een andere vriend vervalste hij pcr-testen, zegt Hasan Y. Daarvoor werd uiteindelijk wel zevenhonderd euro werd betaald voor een vervalsing. “Mensen hadden er kennelijk heel wat voor over", constateert de voorzitter met lichte verbazing in zijn stem.