Voorbereidingen rond mogelijke no-deal Brexit

10-10-2019 Nieuws Redactie

REGIO – In de regio wordt hardt gewerkt aan de voorbereiding op een eventuele no-deal Brexit op 31 oktober. Rijkswaterstaat werkt samen met partners zoals de douane, havenbedrijven en betrokken gemeenten om oponthoud als gevolg van extra douaneformaliteiten op ferryterminals van Rotterdam, Vlaardingen en IJmuiden tot een minimum te beperken.

Rekening moet worden gehouden met vertraging aan de gate van de veerdienst DFDS aan de Vulcaanweg in Vlaardingen. Die vertraging ontstaat door langere afhandelingstijden vanwege de gewijzigde douaneregels en doordat veel vrachtwagenchauffeurs niet over de benodigde papieren zullen beschikken. Hierdoor is er kans op files op de Vulcaanweg en de Schiedamsedijk bij Vijfsluizen, die zich mogelijk uitbreiden naar de A4.

Om deze files te verminderen, heeft Rijkswaterstaat samen met de gemeente een verkeerscirculatieplan opgesteld. Dat plan voorziet in een alternatieve route naar DFDS op het moment dat er files ontstaan tot aan Vijfsluizen. Het vrachtverkeer naar DFDS wordt dan via de Vulcaanweg, het Sluisplein, de Oosthavenkade en de Koningin Wilhelminahaven Noordzijde geleid. Deze langere route naar DFDS moet voor minder files bij Vijfsluizen en op de A4 zorgen.

Bufferparkeerlocaties
In de regio zijn bovendien zes bufferparkeerlocaties gerealiseerd. Al deze locaties zijn voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen en beveiliging. Zo zijn er een locaties ingericht in Hoek van Holland, Maasdijk, Vlaardingen, Rotterdam en IJmuiden.

Overlast
De inschatting is dat de verkeersdrukte zes weken duurt. In die periode loopt het afhandelen volgens de gewijzigde douaneregels naar verwachting steeds soepeler en hebben ook de vrachtwagenchauffeurs steeds vaker hun papieren op orde.

 

 Gerelateerd