Vrijwilligerskrant: ‘Samen sterk met vrijwilligerswerk’

10-05-2020 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Jacqueline Groeneveld is coördinator van het Vrijwilligerssteunpunt Maassluis en nam het initiatief voor het samenstellen van een vrijwilligerskrant. ,,Juist nu we elkaar niet of nauwelijks zien, is het contact met de vrijwilligers heel belangrijk.”

Jacqueline wil met deze uitgave vrijwilligers een hart onder de riem steken en inwoners die niet digitaal vaardig zijn op de hoogte brengen van een aantal initiatieven. ,,De economische bijdrage van vrijwilligers is vaak onderbelicht,” merkt Jacqueline. ,,Dit komt doordat het volgens mij een valkuil is om vrijwilligers voor lief te nemen. Daar wil ik met deze krant graag aandacht voor vragen. Ik dacht: wat is er mooier dan een krant maken om de vrijwilligers te laten weten wat een geweldig werk ze doen en om een aantal hartverwarmende initiatieven nogmaals onder de aandacht te brengen. Daarnaast vormt het een naslagwerk voor inwoners en kwetsbaren onder ons die niet digitaal vaardig zijn, zodat ook zij weten dat ze ergens terecht kunnen voor een luisterend oor, een boodschap of het uitlaten van de hond.”

Als coördinator van het Vrijwilligerssteunpunt Maassluis hoort Jacqueline veel verhalen vanuit  organisaties en van initiatiefnemers van bijzondere acties. ,,Ik kreeg signalen dat de eenzaamheid toeneemt. Dit geldt niet alleen voor de kwetsbare inwoners, maar zeer zeker ook voor de vrijwilligers. Zij missen het contact met hun collega’s en de structuur dat het vrijwilligerswerk hen brengt.”

,,Het resultaat van vrijwilligerswerk komt ten goede van de gemeenschap, maar we moeten ons ook realiseren dat bij dit werk de belangen van vrijwilligers samenkomen. Het is ook een manier om te ontsnappen aan eenzaamheid en het geeft een invulling van menselijke behoefte aan waardering. Dat staat nu toch onder druk.” Volgens Jacqueline vergt deze ‘coronatijd’ een enorme creativiteit en aanpassingsvermogen van organisaties en vrijwilligers. ,,Zoveel mogelijk van het functionele moet doorgaan, want kwetsbaren worden nog kwetsbaarder maar de mogelijkheden zijn beperkt.”

Jacqueline pleit dat het contact met de vrijwilligers erg belangrijk is. ,,Juist nu we elkaar niet of nauwelijks zien. Ik merk ook dat coördinatoren van diverse organisaties haar vrijwilligers enorm missen, net als ik!” Toch ziet zij ook nieuwe vormen van contact ontstaan: ,,Het contact tussen vrijwilligers, kwetsbare inwoners en hun mantelzorgers is nu vaak in de vorm van steungesprekken en praktische hulp. Het is heel mooi om te zien dat er nu ook op andere manieren contact gezocht wordt met meer nabijheid, zoals wandelingen of voortuingesprekken.”

Dat juist in deze moeilijke tijd vrijwilligers, maar ook veel inwoners van Maassluis, voor elkaar klaarstaan, vindt Jacqueline hartverwarmend. ,,Ik ben zo enorm trots dat ik onderdeel van dit alles mag zijn. Op dit soort momenten voel ik tot in het diepst van mijn hart: Samen sterk met vrijwilligers.”

Je leest de krant via de website van Prikbord Maassluis.Gerelateerd