Vrijwilligerswerk tijdens coronacrisis: ‘Blij dat ik de stap heb gezet’

17-04-2020 Nieuws Janneke Noordermeer

Heleen Veenstra en haar twee kinderen. (Foto: Stichting Present)

MAASSLUIS - In een korte tijd is het leven door het coronavirus voor veel mensen ingrijpend veranderd, ook in Maassluis. Anderhalve meter afstand houden, bij verkoudheid of ziekte binnen blijven en geen bezoek meer aan opa, oma, vader of moeder in een verzorgingshuis. Ondanks alles staan er veel vrijwilligers in Maassluis klaar om, waar nodig, hulp te bieden: Samen sterk met vrijwilligerswerk. Vandaag het verhaal van Heleen Veenstra.   

Vrijwilligerswerk hoeft niet moeilijk te zijn. Dat ervaarde Heleen Veenstra al gauw nadat zij zich had aangemeld bij Stichting Present. ,,Ik wilde al wat langer iets doen qua vrijwilligerswerk,” legt Heleen uit. ,,Via de kerk kreeg ik een keer een mailtje dat Stichting Present vrijwilligers zoekt. Ik heb mij toen niet gelijk aangemeld. Ik wilde wel, maar iets hield mij toch tegen. Het is toch een beetje spannend om iets op te pakken naast werk en een jong gezin. In deze lastige periode kwam er opnieuw een berichtje voorbij. Stichting Present zocht vrijwilligers die bloemetjes of cadeautjes konden regelen bij bijvoorbeeld verjaardagen. Nu meldde ik mij direct aan.”

Via Stichting Present kreeg Heleen de vraag of zij een verjaardagspakket kon verzorgen voor een 12-jarig meisje met autisme. ,,Dit hebben we eigenlijk met het hele gezin aangepakt,” lacht Heleen. ,,Met mijn 3-jarige dochtertje ben ik gaan knutselen. Daarnaast hebben we een kaart geschreven en aan onze buurmeisjes gevraagd of zij dat ook wilden doen. Mijn man is naar de winkel gegaan om een cadeau te kopen.” Het pakket samenstellen ging voor het gezin als vanzelf. ,,Het was echt niet moeilijk om te bedenken wat te maken of wat te kopen. Alleen voor het cadeau moest ik mij even verplaatsen in een meisje van 12.”

Met haar dochtertje en 1-jarige zoontje heeft Heleen het pakket naar het meisje gebracht op haar verjaardag. ,,Het pakket paste niet door de brievenbus dus hebben we het voor de neergezet en aangebeld. Volgens mij was het meisje wel verrast. Later hebben we nog een berichtje gekregen dat ze het erg leuk vond.” Ook voor de Pasen heeft Heleen en haar gezin nog een pakket samengesteld.

Heleen ziet het vrijwilligerswerk als een kans om haar dochtertje iets mee te geven. ,,Ik vind het belangrijk dat ze er iets van meekrijgt. En tot nu toe vindt ze het erg leuk! Het is ook even wat anders. Het is toch een rare tijd: niet naar de opvang, papa en mama allebei thuis. De kinderen voelen ergens toch dat het een andere situatie is dan normaal. Door het vrijwilligerswerk zijn we creatief bezig, even uit de sleur. Het is niets ingewikkelds of moeilijks, soms ben je er nog geen half uur mee bezig. Knutselen of een kaartje schrijven, dat is zo gedaan en je maakt er je medemens blij mee.”

Het dochtertje van Heleen heeft inmiddels zo’n 25 kaarten geknutseld. ,,Ze is echt enthousiast. Je kunt er heel je gezin bij betrekken. Natuurlijk moest ik even over een drempel heen, maar ik ben heel blij dat ik de stap heb gezet.”

 Gerelateerd