Wandelen langs brandgrens van bombardement

16-02-2018 Nieuws Redactie

Foto: Peter Farla

MAASSLUIS - Op donderdag 18 maart 1943 werd Maassluis getroffen door een vernietigend bombardement. Tijdens een aanval van geallieerde bommenwerpers werd het doel gemist - olieraffinaderij Witol aan de Heldringstraat - en viel een tapijt van bommen midden op het historische stadscentrum van Maassluis. Bij de aanval raakten veel huizen verwoest of zwaar beschadigd; achttien Maassluizers kwamen om het leven, het jongste slachtoffer was zes maanden oud.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Maassluis op die fatale donderdag in het hart geraakt werd. Er worden wandelingen gehouden langs de brandgrens met gidsen van de Historische Vereniging Maassluis, er is een reizende fototentoonstelling gemaakt door het Museum Maassluis en een herdenking in de Groote Kerk, die door het bombardement zwaar beschadigd raakte. Ook verzorgt Gertjan van de Velden, voorzitter van de HVM, presentaties in het stadhuis voor leerlingen van de basisschool. Verder is er een les geweest op het Revius Lyceum over het bombardement.

Eerste wandeling voor scholieren
Vrijdag 16 februari is de eerste wandeling gehouden voor eersteklassers van het Reviuslyceum, samen met burgemeester Haan. De wandeling rond de brandgrens begon bij Maassluis Info, Nieuwstraat 2. De leerlingen liepen vervolgens via de Zuidvliet, PC Hooftlaan, Noordvliet naar de Goudsteen. De wandeling ging verder via de Karnemelksteeg naar de Noorddijk, Marnixkade naar het eindpunt: het monument bij de Groote Kerk.

Wandeling voor geïnteresseerden
Op zaterdag 3 en 10 maart en zondag 18 maart zijn er ook wandelingen voor geïnteresseerden. Op zondag 18 maart volgt na de stadswandeling direct de herdenking in de Groote Kerk. Over deze wandelingen, de tentoonstelling en de herdenking volgt nog nadere informatie.

Gerelateerd