Wasserij Smeele krijgt koninklijk predicaat Hofleverancier

10-12-2022 Nieuws Redactie

Foto: Gemeente Maassluis

MAASSLUIS - Wasserij Smeele voert vanaf nu het predicaat Hofleverancier. De wasserij begon tweehonderd jaar geleden als blekerij en groeide uit tot een wasserij voor hotels, zorginstellingen en andere organisaties. Intussen bleef de wasserij in Maassluis en omgeving ook particuliere klanten bedienen.  

Jaap Smit, Commissaris van de Koning voor de provincie Zuid-Holland is namens de koning naar Maassluis gekomen met de uitspraak dat het de koning behaagd heeft Wasserij Smeelde BV het predicaat Hofleverancier toe te kennen. Het koninklijk predicaat betekent dat de familie Smeele, met intussen de zesde generatie aan het roer, de komende 25 jaar het Koninklijk wapen mag voeren. De Commissaris van de Koning onthulde het wapenschild met burgemeester Edo Haan. 

Smit prees het zelfvertrouwen van het familiebedrijf: ,,Jullie hebben goed in de spiegel gekeken en je afgevraagd: wie zijn we en waar staan we? Een aanvraag voor een predicaat is namelijk altijd een bewuste keuze, die wordt gemaakt op basis van vertrouwen in de kwaliteit van de eigen organisatie." De koninklijke onderscheiding is bijzonder, in heel Nederland zijn zeshonderd bedrijven op deze wijze gelauwerd, waaronder elf in Rotterdam, twee in Schiedam en twee in Vlaardingen.

Een bedrijf als Wasserij Smeele heeft zich ontwikkeld zoals Maassluis zich heeft ontwikkeld en staat voor problemen waar de hele provincie voor staat, constateren beide bestuurders. Na een moeilijke coronaperiode staan ondernemingen nu voor crises met het klimaat, de energieschaarste en de arbeidstekorten. Directeur-eigenaar Johan Smeele met zijn zonen Cars en Bob Smeele als opvolgers zijn bezig over te stappen van gas naar elektriciteit. Burgemeester Edo Haan: ,,De familie Smeele en hun medewerkers laten zien hoe wij in Maassluis hiermee omgaan. Door onze waarde te onderkennen en in saamhorigheid zichtbaar te maken. Onze stad innoveert, kijkt hoe ons varend erfgoed zich verbindt met het nieuw verworven Living Lab, straks aan onze haven, compleet met nieuwe techniek, uitvinders en opleiders’"